Tutkija tyrmää käsitykset työelämän silppuuntumisesta pätkätöiden yleistymisen vuoksi. Esimerkiksi määräaikaista työtä tekevien määrä ei ole juurikaan lisääntynyt 2000-luvun aikana.
– Se on julkinen olettamus, että työelämä olisi suunnattomasti muuttunut tai pätkittynyt. Kun tarkastelemme työmarkkinoita, niin havaitsemme, että työsuhteiden keskimitat ovat koko ajan pidentyneet, eivät lyhentyneet, sanoo työelämän ja -markkinoiden tutkija Satu Ojala Tampereen yliopistosta.
Määräaikatyö on huomattavan sukupuolittunutta Suomessa kansainvälisesti verraten.
Satu Ojala
Sen sijaan osa-aikatyön tekeminen on vahvasti sukupuolittunutta palkansaajien kesken. Osa-aikaista työtä tekee noin parikymmentä prosenttia naisista, mutta vain noin joka kymmenes mies.
– Myös määräaikatyö on huomattavan sukupuolittunutta Suomessa kansainvälisesti verraten, sanoo Satu Ojala.
Osa-aikatyötä tehdään useammin omasta valinnasta kuin määräaikaista työtä. Osa-aikatyö voi sopia esimerkiksi opiskelijoiden, kotona lasta hoitavien tai osa-aikaeläkkeellä olevien elämäntilanteeseen.
Sen sijaan määräaikatyö voi aiheuttaa epävarmuutta elämään johtuen siihen liittyvästä taloudellisesta epävarmuudesta. Määräaikatyötä tekevien kohdalla esimerkiksi tauko työsuhteiden välillä on muuta työtä tekeviä pitempi.
Pätkätyö-käsitteen alle lasketaan useimmiten osa-aika-, määräaika- ja vuokratyö sekä itsensä työllistäminen.
Itsensä työllistäminen on lisääntynyt hitaasti 2000-luvulla. Sen sijaan vuokratyö on suhdanneriippuvaista. Tutkijan mukaan vuokratyön määrä on laskenut talouden taantuman vuoksi.