Huippuvalmentaja Karri Kivi seuraa intuitiota: "Ilves-pesti oli itsellekin yllätys"

Karri Kivi ei halua suunnitella uraansa kovinkaan pitkälle etukäteen. Kun Ilveksestä otettiin yhteyttä, juuri sillä hetkellä valmentajasta tuntui oikealta tarttua tarjoukseen.

urheilu
Suomen alle 20-vuotiaiden jääkiekkomaajoukkueen päävalmentaja Karri Kivi.
Yle

Vuoden päivät velloneet spekulaatiot jääkiekkovalmentaja Karri Kiven uudesta seurasta päättyivät viime viikolla. Tampereen Ilves tiedotti, että Kivi siirtyy joukkueen peräsimeen tämän kauden jälkeen.

Jo muutama vuosi sitten ajattelin, että joskus olisi kiva vielä Ilveksessä valmentaa. Yllätys oli, että se tapahtuikin näin nopeasti.

Karri Kivi

Huippuvalmentaja teki päätöksen uudesta seurasta tyylilleen uskollisena hyvin nopeasti.

– Se oli itsellekin yllätys. Kun otettiin yhteyttä ja asiat lähti rullaamaan, niin jotenkin siinä vain kaikki kolahti. Ne ovat tunnepuolen juttuja, Kivi pyörittelee.

Mies valmensi viimeksi KHL-joukkue Traktor Tseljabinskia, josta hänet irtisanottiin vuosi sitten. Sitä ennen oli vierähtänyt yli kymmenen vuotta Porin Ässien organisaatiossa. Kivi ei kuitenkaan koskaan unohtanut kasvattajaseuraansa.

– Jo muutama vuosi sitten ajattelin, että joskus olisi kiva vielä Ilveksessä valmentaa. Yllätys oli, että se tapahtuikin näin nopeasti.

Nopea nousu huipulle

Karri Kivi nousi raketin lailla huipulle muutama vuosi sitten. Keväällä 2013 Kivi johdatti Porin Ässät heikon alkukauden jälkeen Suomen mestaruuteen.

Vuosi ehti juuri ja juuri vaihtua, kun Kivi sai taas juhlia mestaruutta. Suomen alle 20-vuotiaiden maajoukkue voitti sensaatiomaisesti kultaa 2014 MM-kisoissa Ruotsissa.

Ei voi olla porilainen, jos ei ole elänyt teini-ikää täällä ja kävellyt ränniä ympäri.

Karri Kivi

– Nuorten maailmanmestaruuden suurin anti on mielestäni se, että se tuo luottoa tulevaisuuteen. Mestaruus on mahdollista uusia lähitulevaisuudessa.

Sekä pikkuleijonien että Ässien mestaruutta voi luonnehtia yllätyksiksi. Myöskään Ilvestä ei tultane ensi kaudella laskemaan ennakkosuosikkien joukkoon. Haluaako Kivi tietoisesti valmentaa altavastaajia?

– En missään nimessä. Mielellään lähtisin sellaiseenkin joukkueeseen, joka olisi jo ennakkoon selvä finaaliehdokas. Mutta en suunnittele uraani sen perusteella, mikä olisi järkevin vaihtoehto. Silloin katoaisi tietty intuitio. Minulle tärkeintä on saada joukkueesta maksimit irti.

"Eihän juuriaan voi muuttaa"

Karri Kivi on helppo mieltää porilaiseksi. Reilun kymmenen vuoden valmennusperiodin lisäksi mies edusti pelaajaurallaan Ässiä vuosina 1992–1997. Turussa syntynyt Kivi arvostaa Porin korkealle, mutta kokee silti itsensä tamperelaiseksi.

– Viihdyin loistavasti Porissa parikymmentä vuotta, mutta eihän juuriaan voi valita.

– Ei voi olla porilainen, jos ei ole elänyt teini-ikää täällä ja kävellyt ränniä ympäri, Kivi paaluttaa.