Jos ulkona ulisee vaaramerkki – mitä pitää tehdä?

Yleinen vaaramerkki on tuttu suomalaisille lähinnä kuukausittaisista harjoituksista ja sota-ajasta kertovista dokumenttifilmeistä. Mutta jos se kuuluu oikeasti, mitä silloin pitää tehdä?

Kotimaa
Graafinen kuva,jossa perhe siirtyy sisätiloihin
Miki Wallenius / Yle

Yleinen vaaramerkki on nouseva ja laskeva ääni, joka kestää yhteensä noin minuutin ajan. Ääni kuuluu taajamissa kiinteistä ulkohälyttimistä ja niiden ulkopuolella liikkuvista ajoneuvoista. Vaaramerkki voi olla myös selkokielellä annettu varoitus, joka kuuluu hälyttimistä. Merkillä varoitetaan väestöä uhkaavasta, välittömästä vaarasta.

Vaaran ohimeno ilmoitetaan hälyttimillä tasaisena, minuutin mittaisena äänenä. Vaaramerkin testaus- ja harjoitusääni on tasainen, vain 7 sekunnin mittainen ääni.

Kainuun pelastuslaitoksen pelastusjohtaja Anssi Parviainen sanoo vaaramerkin olevan huomion kiinnittämistä varten.

– Vaaramerkin jälkeen tulee aina vaaratiedote ja siitä ihmiset saavat lisätietoa, että mistä on kysymys.

Ei tietoa, otetaanko todesta

Anssi Parviaisen mukaan ei ole lainkaan varmaa, miten ihmiset reagoivat yleisen vaaramerkin kuullessaan.

– Sitä tarvitaan niin harvoin, että on epävarmaa, ottavatko ihmiset sitä heti todesta. Enemmälti sitä on käytetty sota-aikana, ja silloin se kyllä otettiin heti hyvinkin tosissaan, sanoo Parviainen.

Vaaramerkin jälkeen tulee aina vaaratiedote ja siitä ihmiset saavat lisätietoa, että mistä on kysymys.

Anssi Parviainen

Vaaramerkin pituus ja mahdollisten savu- tai muiden havaintojen uskotaan auttavan tilanteessa.

– Yleistä vaaramerkkiä voidaan toistaa useamman kerran. Kyllä silloin se jatkuva ulina herättää ihmiset ajattelemaan, että nyt on jotain tapahtunut, uskoo Parviainen.

Vaaramerkin kuuluessa yleinen ohje on hakeutua tai pysyä sisällä, sulkea ilmanvaihto ja kuunnella radiota. Puhelimen käyttöä on vältettävä, koska puhelinjärjestelmän kapasiteetti ei riitä, kun kaikki pyrkivät soittamaan yhtä aikaa. Tärkeää on myös pysytellä sillä alueella, jossa on, ettei matkalla joutuisi vaaraan.

Yleisestä vaaramerkistä sekä kaasu- ja säteilyvaarasta on annettu tarkempia ohjeita muun muassa sisäministeriön internetsivuilla (siirryt toiseen palveluun) ja teksti-tv:n sivulla 686 (siirryt toiseen palveluun) sekä puhelinluetteloissa, jos sellainen vielä taloudessa on.