1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. lomaraha

Lomarahojen leikkaus uhkaa kaupungin työntekijöitä

Rovaniemen kaupunginvaltuusto äänesti useita kertoja kaupungin työntekijöihin mahdollisesti kohdistuvista säästöistä maanantaina. Käytännössä säästöt voisivat tarkoittaa todennäköisesti lomarahojen leikkausta.

Kuva: Perttu Ruokangas / Yle

– Jos talousarvio ei toteudu neljännesvuosittain tehtävän arvioinnin jälkeen, käynnistetään neuvottelut henkilöstöjärjestöjen kanssa tavoitteena kahden miljoonan euron säästö henkilöstömenoissa. Ensisijaisena tavoitteena on sopia henkilöstön kanssa lomarahojen leikkaamisesta sekä asettaa henkilöstölle rekrytointikielto uusien virkojen ja toimien perustamiseksi, Matti Torvinen (ps.) esitti.

Kaupunki ei voi kuitenkaan yksipuolisesti päättää  lomarahojen leikkaamisesta, vaan se vaatii paikallista sopimista henkilöstöjärjestöjen kanssa, Rovaniemen kaupungin henkilöstön kehittämispäällikkö Ville Urponen tähdentää.

Torvisen esitys voitti ratkaisevan äänestyksen äänin 37-21. Viimeisessä äänestyksessä vastassa oli Reijo Sulasalmen (sd.) esitys, jonka mukaan maininta henkilöstösäästöistä olisi poistettu kokonaan. Sulasalmi ja hänen kannattajansa olivat sitä mieltä, ettei kaupungin työntekijöitä pitäisi rankaista siitä, jos kaupungin ulkopuoliset kulut kuten erikoissairaanhoito tulevat odotettua kalliimmiksi.

Kaupunginhallituksen esityksessä kohta oli muodossa "Jos taloussuunnitelma ei toteudu, yhteistoimintalain mukaisesti käynnistetään yhteistyö henkilöstöjärjestöjen kanssa tavoitteena kahden miljoonan euron säästö henkilöstömenoissa". Kaupunginvaltuuston kokouksessa kaupunginhallituksen esitystä ei lopulta kannattanut kukaan.