Taiken Minna Sirnö: Taiteen tukijärjestelmä kaipaa uudistamista

Elokuva-ala on tehnyt hyvää työtä digitalisoinnin eteen. Paljolti sen ansiosta meillä on noin 300 elokuvateatterisalin maan kattava verkosto, sanoo Taiteen edistämiskeskuksen johtaja Minna Sirnö. Saavutettavuus on Sirnön mukaan yksi selitys sille, miksi elokuvissa käy yhtä paljon maksavaa yleisöä kuin muissa kulttuuriharrastuksissa yhteensä.

kulttuuri
Minna Sirnö
Minna SirnöYle

Sirnö viittaa Ylen selvitykseen eri kulttuurimuotojen kävijämääristä. Elokuva oli ylivoimainen ykkönen yli seitsemän miljoonan yleisöllään.

Taidelajien välillä on suuria eroja paitsi kävijämäärissä myös tukisummissa. Esimerkiksi nykysirkus saa 3,5 euroa kävijää kohti, kun Kansallisoopperan tuki 230 euroa per kävijä. Julkinen tuki tosin perustuu muuhun kuin kävijämäärään, selittää Minna Sirnö.

– Tuki perustuu muun muassa kustannuksiin. Ja kustannukset taiteenlajien välillä ovat kovin erilaisia. Siksi niitä on vaikea verrata.

– Taustalla on myös historiallisia syitä. Esimerkiksi nykysirkus tunnustettiin omaksi taiteenlajikseen vasta muutama vuosi sitten. Valtionosuusjärjestelmän piiriin nykysirkuksen on ollut mahdollista päästä vasta viime vuodesta alkaen.

Yhtään valtionosuuseuroa nykysirkus ei tosin ole vielä saanut. Syynä on se, että VOS-rahan kokonaismäärä on pysynyt viime vuodet samalla tasolla, eikä rahoituksen piiriin ole juuri uusia kulttuuritoimijoita mahtunut.

VOS-järjestelmän uudistamisesta onkin puhuttu vuosia. Kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen onkin väläyttänyt VOS-järjestelmän uudistamista. Myös Taiken johtaja Minna Sirnö pitää pari kymmentä vuotta vanhaa VOS-järjestelmää kankeana.

– Se on osin sulkeutunut järjestelmä, johon uusien toimijoiden on todella vaikea päästä mukaan. On hyvä katsoa, olisiko VOS-järjestelmällä jotain tehtävissä, jotta siihen tulisi enemmän joustavuutta ja se vastaisi enemmän nykytilannetta.

– Itse järjestelmää, jossa valtio tukee kulttuurin saatavuutta ja saavutettavuutta tasavertaisesti eri puolilla Suomea, ei kannata lähteä purkamaan. Valtionosuusteatterit, -museot ja orkesterit ovat olleet hyviä ankkureita taiteelle ja kulttuurille eri puolilla Suomea niin hyvinä kuin huonoinakin aikoina.