1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. sote-uudistus

Sipilä hallituskriisistä: Olin yhteydessä presidenttiin useampaan otteeseen

Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) mukaan hallituksen kaatuminen oli oikeasti lähellä sote-väännön aikana. Sipilä kertoi illan A-studion haastattelussa olleensa neuvottelujen aikana useampaan otteseen yhteydessä tasavallan presidenttiin.

sote-uudistus
Juha Sipilä

Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) mukaan hallituksen kaatuminen oli todellinen uhka sote-väännön keskellä. Hän kertoi maanantaina Yle A-studiossa, että pääministerinä on hänen velvollisuutensa varmistaa hallituksen päätöksentekokyky.

– Näytti pahasti siltä, että päätöstä sote-ratkaisusta ei saataisi tehtyä sovitussa aikataulussa. Jos näin olisi todella tapahtunut, niin ilman muuta minun tehtäväni olisi silloin ollut marssia presidentin luokse, sanoo Sipilä.

Hän kertoo olleensa neuvotteluiden aikana useaan otteeseen yhteydessä tasavallan presidenttiin Sauli Niinistöön.

– Olen pitänyt hänet koko ajan tietoisena tilanteesta. Hän tietenkin toivoi, että ratkaisu syntyisi ja antoi myös vinkkejä sen hakemiseksi viimeiseen saakka.

Sipilä kertoo pitäneensä myös oppositiopuolueiden puheenjohtajat tietoisena neuvotteluiden eri vaiheista.

Pääministerin sanojen mukaan oli selvää jo hallitusneuvotteluista lähtien, että sote-päätös tulisi olemaan hallitukselle kova paikka. Hän kuitenkin kiistää, että neuvotteluissa olisi missään vaiheessa ollut kysymys kaapin paikan näyttämisestä.

– Ei tässä mistään uhkailusta ollut kysymys. Trion kokouksessa yhdessä totesimme, että päätöstä ei synny ja nyt on mentävä pääministerivetoisesti. Minä tein esityksen ja sen pohjalta päätös lopulta syntyi. Presidentin luokse meneminen oli kuitenkin hyvin lähellä, kun esitykseen ei heti tullut vastausta.

– Se on poikkeuksellinen toimenpide, mutta hallituspuolueet eivät kyenneet asiasta sopimaan ennen kuin tilanne tuli kaikille selväksi. Olisi ollut eri asia, jos olisimme tarvinneet esimerkiksi lisää tietoa, mutta nyt oli nimenomaan päätöksenteon aika.

Lue seuraavaksi