Kivijärvi vuokraa tiloja SPR:lle – ensiaallossa tulossa 30-60 turvapaikanhakijaa

kuntapolitiikka
Kivijärvi-kyltti.
Matti Myller / Yle

Kivijärven kunnanvaltuusto päätti äänestystuloksella 10-7 ottaa vastaan turvapaikanhakijoita maanantain kokouksessa. Kunnanvaltuuston puheenjohtaja Eeva-Liisa Tobiassonin (kesk.) mukaan ensi vaiheessa Kivijärvelle olisi tulossa 30-60 pakolaista.

Periaatepäätöksellä Kivijärvi vuokraa SPR:lle ensin Sompalan rivitalot ja Putkinotkon toimitilat Heitjärven rannalla. Ne sijaitsevat 15 kilometrin päässä kuntakeskuksesta. Sompalanpuiston rivitaloissa on tyhjänä kymmenen asuntoa. Keskustassa olevia kunnan vapaita asuntoja voidaan osoittaa mahdollisille turvapaikkaa hakeville perheille.

Kivijärven vastaanottotilat tulisivat toimimaan SPR:n Saarijärven vastaanottokeskuksen alaisena yksikkönä.

Lisää tiloja vapautumassa

Kunnalla on mahdollisuus myöhemmin vuokrata 27 asuntoa Hoivarannasta Kivijärven palvelukeskuksesta. Ensi maaliskuussa vuokrattavaksi vapautuu Tenholan koulurakennus keskustassa, kun koulutoiminnot siirtyvät Tainion kouluun. Tenholassa on majoitustilaa liki 150 henkilölle.

Kunnanhallituksen esitystä turvapaikan hakijoiden vastaanottoon kannattivat yhdeksän keskustan ja yksi kokoomuksen valtuutettu. SDP:n Risto Holm esitti, että Kivijärvelle ei otettaisi nyt turvapaikanhakijoita. Esitystä kannattivat neljä demareiden valtuutettua sekä kaksi keskustalaista ja yksi perussuomalainen.

Kivijärvelle turvapaikanhakijat voivat tulla noin kuukauden kuluttua, kun valtuuston päätös on saanut lainvoiman ja vuokrasopimukset SPR:n kanssa on tehty.

Eeva-Liisa Tobiassonin mukaan turvapaikanhakijoita pitää ajatella positiivisesti.

– Kristallipalloa ei ole tulevaisuuden ennustamiseen, mutta myötämielisellä suhtautumisella pärjätään, sillä niin metsä vastaa niin kuin sinne huudetaan.