Jo 350 000 tansanialaista on saanut syntymätodistuksen tekstiviestillä

Tansanialaisista jopa 90 prosenttia jää syntymänsä jälkeen rekisteröimättä. Ongelmaan on löytymässä ratkaisu, sillä avustusjärjestöjen yksinkertainen tekstiviestijärjestelmä tuo päivittäin syntymätodistuksen sadoille uusille kansalaisille.

Ulkomaat
Hawi Busa Bedasa
Tansanian terveydenhuoltoa kehitetään tekstiviestien avulla. Hawi Busa Bedasa on ollut rakentamassa järjestelmää, jolla on hankittu syntymätodistus jo 350 000 lapselle. Mika Hentunen / Yle

Hawi Busa Bedasa näyttää kannettavalta tietokoneeltaan nousevaa käyrää. Se on Tansanian terveysviranomaisten sivustolta, ja sillä seurataan syntymäilmoitusten määrää. Käyrä näyttää, että uusia tansanialaisia on syntynyt tänäänkin yli 500.

YK:n lastenjärjestö Unicefin tieto- ja innovaatioasiantuntijalla on syytä tyytyväisyyteen. Jo 350 000 tansanialaista on saanut tärkeän syntymätodistuksen tällä uudella ilmoitusjärjestelmällä, jota hän on ollut luomassa.

Bedasa vierailee parhaillaan Helsingissä kansainvälisessä innovaatiotapahtumassa, joka etsii ratkaisuja maailman lasten auttamiseksi.

– Järjestelmä on saanut hyvän vastaanoton sekä valtion virastoissa että asukkaiden yhteisöissä eri puolilla Tansaniaa. Haluamme laajentaa ja kehittää verkostoa niin paljon kuin mahdollista, Bedasa kertoo.

Kännykkä kahdella kolmesta

Reilun 47 miljoonan asukkaan Tansania on laaja valtio. Tasankojen vastapainoksi on vuoria, joista komein on Afrikan korkein, lähes kuusi kilometriä merenpinnan yläpuolelle kohoava Kilimanjaro.

Kilimanjaro
Tansanian maasto on monin paikoin vaikeakulkuista. Afrikan korkein vuori Kilimanjaro sijaitsee siellä. Gernot Hensel / EPA

Suurimmalle osalle maan asukkaista virastomatka on liian pitkä, hankala tai kallis. Lapsen syntymä jää ilmoittamatta. Rekisteröinti lykätään myöhempään vaiheeseen, kuten lääkärissäkäynnin tai kouluunmenon yhteyteen.

Tarkan väestötiedon puuttuminen on haitannut maan terveydenhuollon kehittämistä.

Bedasa ja kumppanit äkkäsivät vuonna 2011, että ratkaisu voisi löytyä yksinkertaisista tekstiviesteistä. Kännykät ovat yleistyneet Tansaniassa internetiä nopeammin: Arviolta 70 prosentilla maan asukkaista on kännykkä, kun nettiyhteys on vain joka neljännellä.

Koulutusta kylissä ja virastoissa

Avustusjärjestöt levittävät tietoa järjestelmästä ja kouluttavat sen käyttämiseen niin kyläyhteisöissä kuin virastoissa. Suurta taitoa ei tarvita. Lapsen syntyessä joko vanhemmat tai sairaanhoitajat tekstaavat perustiedot viranomaisille, jotka kuittaavat ja kirjaavat ne ylös rekistereihin.

Järjestelmässä ovat mukana keskeiset viranomaistahot ja paikalliset operaattorit, jotka varmistavat sen, että tekstiviestin lähettäminen on hätäviestin tapaan ilmaista.

Tansaniassa on mantereen puolella kaikkiaan 20 maakuntaa. Järjestelmä toimii tässä vaiheessa kahdella alueella, mutta Bendasin mukaan se voi laajeta nopeasti kymmeneen.

–Tähän mennessä olemme keskittyneet toiminnassamme tiheimmin asutuille, yli miljoonan asukkaan alueille, hän kertoo.