Kauppa se on mikä kannattaa – myös Kiinan ja Suomen suhteissa

Kiinan kansankongressin puhemies Zhang Dejiang haluaisi kehittää erityisesti oikeudellista yhteistyötä Suomen kanssa, kertoo kiinalaisen virkaveljensä Pekingissä tavannut eduskunnan puhemies Maria Lohela (ps.).

Suomi oli vuonna 1950 ensimmäisiä länsimaita, jotka tunnustivat Kiinan. Suomi oli myös ensimmäinen länsimaa, joka solmi Kiinan kanssa kauppasopimuksen vuonna 1953.

Kauppa on päällimmäisenä mielessä suomalaisilla myös nyt, kun Pekingissä muistetaan diplomaattisuhteiden solmimista 65 vuotta sitten. Eduskunnan valtuuskuntaa vetää viiden päivän Kiinan-vierailulla eduskunnan puhemies Maria Lohela (ps.).

– Metsäsektori, cleantech, ympäristöteknologia, koulutus ja opiskeluvienti, Lohela luettelee Kiinan ja Suomen yhteisiä kiinnostuksen kohteita.

Oikeusyhteistyötä on, oikeutta vähemmän

Lohela tapasi Pekingissä maanantaina kiinalaisen virkaveljensä, kansankongressin puhemiehen Zhang Dejiangin, joka oli Lohelan mukaan erittäin hyvin perehtynyt Suomen asioihin.

– Hän korosti sitä seikkaa, että toivoo Suomen eduskunnan ja heidän kansankongressinsa välisen yhteistyön jatkuvan erityisesti nostaen esille nämä oikeudelliset asiat. Sellaista

Kiinan vierailun aikana keskustellaan erityisesti kaupasta. Kuva: Mika Mäkeläinen/YLE

yhteistyötähän on ollut jo tähänkin saakka, Lohela sanoo.

Suomen ja Kiinan oikeuslaitosyhteistyöllä on pyritty vauhdittamaan Kiinan kehitystä oikeusvaltion suuntaan, mutta juuri sillä rintamalla Kiinan ihmisoikeustilanne on vain heikentynyt.

Ihmisoikeusaktivistien mukaan Kiinassa on tänä vuonna kuulusteltu, pidätetty tai pantu kotiarestiin ainakin 300 juristia ja ihmisoikeusaktivistia. Ihmisoikeusasiat eivät kuitenkaan ole matkan aikana esillä.

– Matkan tarkoitus on syventää meidän parlamentaarista yhteistyötä ja suomalaisen viennin ja kaupankäynnin edellytyksiä Kiinassa, Lohela sanoo.

Eli Kiinan kannalta kiusallisia asioita ei oteta esille?

– Toistaiseksi me olemme panostaneet näihin asioihin ja näitten ympärille tämä meidän ohjelma on tällä kertaa rakennettu. Mehän tapaamme myös eri kansalaisjärjestöjen edustajia, Lohela kuitenkin muistuttaa.

Kansanedustajat perehtyvät yrittäjyyshankkeisiin

Lohela haluaa samalla muistuttaa Kiinan saavutuksista köyhyyden vähentämisessä.

– Kiinassa talouskasvulla on saatu aikaan myös ihmisten hyväksi, että asioilla on kuitenkin aina monta puolta, Lohela sanoo.

Tiistaina Suomen ja Kiinan diplomaattisuhteiden historiaa juhlitaan Kiinan parlamenttitalossa Taivaallisen rauhan aukion laidalla.

Lohela sekä kansanedustajat Elina Lepomäki (kok.) ja Antti Kurvinen (kesk.) jatkavat matkaansa Yiwuun Zhejiangin maakuntaan sekä Shanghaihin, joissa perehdytään yhteisiin yrittäjyys- ja innovointihankkeisiin.