1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Postin Lapin pääluottamusmies: "Vuokratyöntekijät saavat pyöriä ympärillä, kunhan eivät häiritse jakajaa"

Postin työntekijöiden ja työnantajien väliseen kiistaan on sorvattu Kemissä kompromissi, jonka seurauksena posti voidaan jakaa normaalisti ja vuokratyöntekijät voivat kulkea jakajien mukana.

Kuva: Risto Koskinen / Yle

Kemissä työnantaja ja työntekijät ovat suostuneet, että vuokratyövoima voi seurata jakajien työtä mutta heitä ei edelleenkään opasteta työhön.

– Käsittääkseni työntekijät ovat ajatelleet nyt asiakkaita, kun tähän on ryhdytty, sillä postia on jakamatta sekä maanantailta että viime viikolta, luonnehtii Postin Lapin pääluottamusmies Markku Hirvioja.

Onko Kemissä sovittu menettely Posti- ja Logistiikka-alan Unionin hyväksymä?

– Siinä mennään kiellon ja työnantajan ohjeen välistä, Hirvioja vastaa.

Tarkemmin hän ei ota asiaan kantaa, sillä osapuolet ovat parhaillaan koolla valtakunnansovittelijan toimistossa.

Tietoa tihkuu pitkin maakuntia

Käsittääkseni työntekijät ovat ajatelleet nyt asiakkaita, kun tähän on ryhdytty, sillä postia on jakamatta sekä maanantailta että viime viikolta.

Markku Hirvioja

Vielä tiistaiaamuna pääluottamusmies odotti tietoja eri puolilta maakuntaa, onko työpaikoille tullut vuokratyöyrityksen henkilökuntaa ja miten tilanteeseen on suhtauduttu.

– Tässä vaiheessa tiedetään, että Torniossa ja Kemijärvellä työnantaja on poistanut kaikki työntekijät työpaikaltaan, kun he ovat kieltäytyneet opastamasta vuokratyöntekijöitä, kertoo Hirvioja.

Myös Rovaniemellä suurin osa kaupunkilaisista jää ilman postia. Rovaniemellä lähes 40 postin työntekijää on joutunut jättämään työpaikkansa ja tämä tarkoittaa, että ilman postia jää arviolta 80 prosenttia kaupunkilaisista.

– Posti saadaan jaettua osittain 96500 alueelle kuten Nivankylään ja Ylikylään.

Sen sijaan esimerkiksi Sodankylässä postilaisilla on edessä normaali työpäivä, sillä vuokratyövoiman väkeä ei ole ilmaantunut työpaikalle ja postin jakelua on aloitettu normaalisti.