Ilmastonmuutos siirtää viinin kasvualuetta pohjoiseen – Britanniasta uusi Espanja?

Viininviljelyksen perinteet Britanniassa ulottuvat roomalaisaikaan. Ilmastonmuutoksen lämmittämä sää ja vähentämät sateet lupaavat alalle uutta kukoistusta, sanovat alan tutkijat.

Eteläenglantilainen Denbiesin viinitila on Euroopan 11. suurin yksityinen viinitila. Kuva: EPA

Ilmastonmuutos uhkaa syödä Etelä-Euroopan viinialueiden satoja, mutta Britanniassa viininviljelijät kohottavat maljoja ilmaston lämpenemiselle. Kesän ja syksyn kohonneet lämpötilat ovat jo olleet omiaan auttamaan sadon kypsymisessä.

– Ilmastonmuutos on meille valtava etu, joka todella auttaa meitä kehittymään, sanoo viininviljelyyn perehtynyt Plumptonin maaseutuopiston rehtori Chris Foss.

Ilmastonmuutoksen ennakoidaan hillitsevän sienitauteja.

Englannissa oli kolme vuosikymmentä sitten vain kourallinen viinitiloja. Nyt niitä on yli 600. Useimmat ovat Kaakkois- ja Lounais-Englannissa, mutta uusia on syntynyt myös pohjoiseen, etenkin Yorkshireen.  Myös Skotlannissa on nykyisin joitakin viinitiloja.

Tutkijat ennustavat brittiviinille entistäkin suotuisampia aikoja, jos lämpötila nousee myös talvella ja keväällä ja kesän sateet vähenevät. Se on omiaan hillitsemään muun muassa harmaahometta ja muita sienitauteja, eikä hallastakaan pitäisi enää olla entisen kaltaista vaaraa.

Ilmasto on vielä liian arvaamaton punaviinille

Englannin kalkkinen maaperä ovat erityisen suotuisia kuohuviinien tuotannolle. Nykyisin tuotetuista runsaasta kuudesta miljoonasta viinipullollisesta yli kaksi kolmasosaa on kuohuviiniä. Viime vuosina englantilaisviini on saanut useita alan arvostettuja palkintoja.

Tuottajat toivovat, että ilmastonmuutoksen ansiosta myös punaviinituotanto saa potkua. Toistaiseksi Britannian sää on kuitenkin liian arvaamaton ja vaihtelee vuosittain liikaa tasaisen tuotannon turvaamiseksi, sanoo Foss.

– Emme sentään kuvittele, että Britanniasta olisi tulossa Rioja. Lämpötila nousee täällä enimmillään kaksi astetta vuoteen 2038 mennessä, sanoo Kaakkois-Englannissa Kentissä viininviljelyä tutkiva Julien Lecourt. Rioja on Espanjan kuuluisin viinintuotantoalue.

Paremmat toiveet kuin Ruotsissa

Historiallisesti englantilaisilla oli tärkeä rooli viininviljelyn yleistymisessä Ranskan Akvitaniassa.

Itä-Anglian yliopistossa viininviljelyn ja ilmastonmuutoksen yhteyksiä tutkiva Alistair Nesbitt sanoo, että viiniä toki voi kasvattaa aivan Euroopan pohjoislaidallakin, vaikka Islannissa tai Grönlannissa, mutta kaupallisesti menestyvää toiminnasta ei hänen mukaansa siellä saa.

Britanniassakin toiveet ovat toistaiseksi korkeammalla kuin tuotanto. Viiniä kasvaa tällä hetkellä noin kahdella tuhannella hehtaarilla. Esimerkiksi Belgiaan, Tanskaan tai Ruotsiin verrattuna Englanti on kuitenkin onnistunut toteuttamaan kasvutoiveitaan selvästi paremmin, sanoo Lecourt.

Hän muistuttaa myös, että viinitiloilla on Britanniassa pitkä historia: roomalaiset istuttivat viiniä valtaamilleen alueille, ja keskiajan luostareissa viininviljelys oli merkittävää. Englantilaisilla oli myös tärkeä rooli viininviljelyn räjähdysmäisessä lisääntymisessä Ranskan Akvitaniassa, kun Englanti valtasi sen satavuotisessa sodassa.