1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kansanopistot

Rovaniemen kaksi kansalaisopistoa historiaan?

Rovaniemellä ei ehkä jatkossa ole enää kahta kansalaisopistoa. Kaupunginvaltuusto päätti, että kansalaisopistopalvelut siirretään yhteen organisaatioon ensi kevään aikana.

Kuva: Timo Heikura / Yle

Rovaniemellä on kuntaliitoksen jäljiltä kaksi kansalaisopistoa: yksityinen Rovala-opisto vanhan kaupungin alueella ja kaupungin kansalaisopisto vanhan maalaiskunnan alueella.

Taina Torvela (kok.) esitti talousarvioon lisäystä, jonka mukaan kansalaisopistopalvelut turvataan tasavertaisesti koko kaupungin alueella valmistelemalla toiminnan siirtäminen yhteen organisaatioon kevään 2016 aikana. Torvelan esitys voitti äänin 33-25.

Kai Väistö (kesk.) ihmetteli valtuuston päätöksentekoa, sillä asian selvitystyö on jo käynnissä. Useampi valtuutettu taas ihmetteli sitä, miksi asian selvittäminen on kestänyt vuosikausia.

Aikataulu on mahdoton.

Esko Lotvonen

– Tätä kansalaisopistoa on odotettu jo vuosia. Tuntuu, että koulutuspalvelut varjelevat omaa kansalaiopistoaan. Yksi aiempi selvitys osoitti, että tästä voitaisiin saada jopa miljoonan euron vuosittaiset säästöt, Reijo Sulasalmi (sd.) sanoi.

– Asiaa on selvitettu jo siitä asti, kun uutta Rovaniemeä perustettiin [vuonna 2006]. Toinen selvitys tehtiin noin 5-6 vuotta sitten. Ne varmaan löytyvät pohjalle, Kaarlo Alaoja (kok.) säesti.

– Emme ota vielä kantaa siihen, onko se Rovala, oma kansalaisopisto vai joku muu tapa, miten vapaan sivistystyön palvelut turvataan koko laajan kaupungin alueella. Tarkoituksena ei ole viedä kyliltä palveluita, mutta miten turvaamme palvelut, kun valtion rahoitus vähenee, Maarit Simoska (kesk.) pohti.

Kaupunginjohtaja Esko Lotvonen piti valtuuston asettamaa aikataulua liian tiukkana.

– Aikataulu on mahdoton. Ei se onnistu, että siirtyisimme uuteen rakenteeseen jo keväänä. Organisaatioiden on tehtävä omat päätöksensä, eli tämä vie kauemmin aikaa, Lotvonen tuskaili.

Esko-Juhani Tennilä (vas.) oli Lotvosen tukena.

– Päätös on aika hurja, suostuuko Rovala siihen? Tämä meni nyt höperösti. Satavarmasti Rovala ei halua ottaa koko kaupungin aluetta hoitoonsa, Tennilä tokaisi.