"Tuskin tämäkään tutkinto loppuun saakka kantaa" – Tekniikka vaatii elinikäistä oppimista

Tekniikan kehittyminen näkyy kaikilla aloilla niin opinnoissa kuin työelämässäkin. Kajaanin ammattikorkeakoulun liiketalouden opiskelijat näkevät alallaan tieteen ja tekniikan yhä suuremmassa roolissa tulevaisuudessa.

tekniikka
Mies työskentelee tietokoneella
Helmi Nykänen / Yle

KajaaniKajaanin ammattikorkeakoulun liiketalouden opiskelijat Saku Nikkanen ja Matias Romppainen uskovat, että tiede ja tekniikka näkyvät tulevaisuudessa yhä enemmän myös heidän alallaan.

– Varmasti näkyy. Kaikki kehittyy, tekniikka kehittyy koko ajan. Tiede auttaa myös liiketalouden alaa, Nikkanen toteaa.

– Ja kun itse myyn elektroniikkaa, niin siinä huomaa, että koko ajan pitäisi olla hereillä. Mikä on se seuraava uusi juttu, miten tekniikka kehittyy jatkuvasti, Romppainen jatkaa.

Molemmat opiskelijoista osallistuvat ammattikorkeakoululla tiistaina ja keskiviikkona järjestettävään Tiedepäiviin (siirryt toiseen palveluun). He huolehtivat tapahtumaan tulevien kajaanilaisnuorten viemisestä työpajasta ja seminaarista toiseen sekä pitävät noin 50 muun opiskelijan kanssa koulun työpajaa.

Nikkanen uskoo saavansa tapahtumasta uusia kokemuksia ja tuttavuuksia, Romppainen puolestaan lisää listaan myös projektin vetämisen harjoittelun.

Oppiminen ei koskaan lopu

Sekä Saku Nikkanen että Matias Romppainen ovat olleet valitsemallaan koulutusalalla jo töissä, joten alan valinta oli helppoa.

– Tämä oli luontainen jatkumo siihen, että olen vuosia jo ollut alan hommissa ja nauttinut työstäni, Nikkanen toteaa.

Kaikki kehittyy, tekniikka kehittyy koko ajan. Tiede auttaa myös liiketalouden alaa.

Saku Nikkanen

Molemmat miehistä mainitsevat myös, että korkeakoulututkinto tuonee hiukan lisää pohjaa omalle jo työssä saadulle osaamiselle. Koulun jälkeen Romppaista kiinnostaisi esimiestehtävät pankki- tai kiinteistöpuolella, ja myös Nikkasen tavoitteena on päästä korkeampaan virkaan. Kouluttautuminen ei kuitenkaan koskaan lopu.

– Ei välttämättä tarvitse opiskella koulussa, mutta siinä ammatissa voi oppia lisää. Ja kyllä kehitys on niin kovavauhtista, että pitää varmaan koko ajan kouluttautua johonkin. Tuskin tämäkään tutkinto loppuun saakka kantaa, Romppainen mainitsee.

– Joka päivä tähänkin asti olen oppinut jotain uutta, joten uskon, että seuraavat 50 vuotta tulen joka päivä oppimaan uutta. Eihän sitä koskaan valmis ole, Nikkanen jatkaa.