Korkea-arvoinen upseeri ja kymmeniä muita thaimaalaisia tuomiolle ihmissalakuljetuksesta

Thaimaan sotilasjuntta on vakuuttanut, että ihmissalakuljetuksesta tehdään loppu. Pidätysoperaatiota johtanut poliisi ja ihmisoikeusjärjestöt eivät usko juntan vilpittömyyteen.

Ulkomaat
Jono miehiä kävelee pää painuksissa ulos bussista.
Ihmissalakuljetuksesta epäiltyjä tuotiin oikeuden eteen Thaimaan pääkaupungissa Bangkokissa tiistaina. Narong Sangnak / EPA

Thaimaassa tuotiin tiistaina oikeuden eteen kymmeniä ihmissalakuljetuksen vastaisissa operaatioissa pidätettyjä ihmisiä.

Heidän joukossaan on poliitikkoja, liikemiehiä ja ainakin kolme upseeria, korkea-arvoisimpana kenraali, jota epäillään salakuljetuksen pääorganisoijaksi. Kahta muuta upseeria etsitään edelleen.

Kenraali Manad Kongpan kiistää kaikki syytteet ihmissalakuljetuksen järjestämisestä. Hänen asianajajiensa mukaan kymmenet todistajat ovat valmiit antamaan hänelle alibin.

Pakkotyötä ja seksiorjuutta

Ihmisoikeusjärjestöt ovat pitkään syyttäneet Thaimaata siitä, että se on sulkenut silmänsä ihmissalakuljettajien raa'alta toiminnalta ja suorastaan edistänyt sitä.

Maan kautta ei ainoastaan kulje salakuljetusreittejä muualle, vaan YK (siirryt toiseen palveluun) arvioi, että pakkotyössä tai seksiorjina on Thaimaassa kymmeniä tuhansia ihmisiä ennen muuta Myanmarista, mutta myös muun muassa Laosista, Kambodžasta ja Etelä-Kiinasta.

Thaimaan sotilasjuntan toukokuussa aloittamissa operaatioissa paljastui kuolemanleirejä ja joukkohautoja Myanmarin vastaiselta rajalta. Samalla tuhannet ihmiset jäivät heitteille, kun salakuljettajat pakenivat pidättäjiä.

Kriisi oli pahin merellä, kun ihmisiä jäi tuuliajolle aluksiin, joita rannikon valtiot eivät halunneet ottaa vastaan. Myanmarin vainotun rohingya-vähemmistön jäsenten lisäksi joukossa oli muun muassa Bangladeshin köyhyyspakolaisia.

Uusi pakolaisaalto alkamassa?

Juntta on vakuuttanut nujertavansa ihmissalakuljetuksen lopullisesti, mutta sen tutkintaa johtaneen poliisiupseerin viimekuinen haastattelu on herättänyt epäilyjä tavoitteiden vilpittömyydestä.

Paween Pingsirin sanoi uutistoimisto AFP:lle, että tutkinta määrättiin lopetettavaksi liian nopeasti, monet epäillyt ovat yhä vapaina, ja hänen yksikkönsä on hajotettu.

Kaakkois-Aasian monsuunikausi on loppumassa, joten venepakolaiset lähtenevät lähiviikkoina jälleen joukoittain liikkeelle, arvioivat ihmisoikeusjärjestöt.

Yhdysvaltain ulkoministeriö puolestaan ei ole uusimmassakaan raportissaan (siirryt toiseen palveluun) parantanut arviotaan Thaimaan ihmissalakuljetustilanteesta. Seuranaan pohjimmaisessa luokassa Thaimaalla ovat muun muassa Iran, Libya ja Pohjois-Korea.

Lähteet: AFP, Yle Uutiset