1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. terveys

Tutkimus: Alzheimer-potilaan terveydenhuoltokulut nousevat jo ennen diagnoosia

Alzheimerin tautiin sairastuvien hoitokulut alkavat kohota vuosi ennen diagnoosia. Valtaosa kustannuksista kertyy sairaalahoidosta.

Kuva: Jyrki Lyytikkä / Yle

Alzheimerin tautia sairastavien hoitokulut alkavat nousta jo vuosi ennen taudin diagnosointia, kertoo Itä-Suomen yliopistossa tehty tutkimus.

Sen mukaan kustannusero tautia sairastamattomiin on suurimmillaan diagnoosia seuraavan puolen vuoden ajan, jolloin hoitokulut ovat sairastuneilla henkilövuotta kohden 5 088 euroa suuremmat kuin tautia sairastamattomilla.

Sen jälkeen ero tasoittui ja kahden vuoden kuluttua diagnoosista Alzheimeria sairastavien kustannukset vakiintuivat kaksinkertaiseksi tautia sairastamattomiin verrattuna. 

Pääosa Alzheimer-potilaiden kustannuksista johtui sairaalahoidosta ja vain murto-osa lääkehoidosta. Lääkehoidon menot koostuvat lähinnä diagnoosin jälkeen aloitetusta dementialääkityksestä.

Viisi vuotta ennen diagnoosia Alzheimer-potilailla oli keskimäärin 1,4 sairaalapäivää enemmän kuin tautia sairastamattomilla verrokeilla. Kahden vuoden kuluttua diagnoosista sairaalapäiviä kertyi jo 14 päivää enemmän.

Tutkimuksessa selvitettiin yli 70 000 suomalaisen kotona asuvan Alzheimerin tautia sairastavan ja yhtä monta tautia sairastamattoman henkilön sairaalahoidon ja lääkkeiden kustannuksia. Tutkimuksen ajanjakso oli viisi vuotta ennen Alzheimerin taudin diagnoosia ja kaksi vuotta diagnoosin jälkeen.