1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

Miljoona suomalaista kiinnostuu: Rahastoihin 272 miljoonaa euroa uusia sijoituksia

 Finanssialan Keskusliiton mukaan olosuhteet ovat olleet positiiviset rahastosijoittajalle.

Kuva: Yle

Finanssialan Keskusliiton (FK) mukaan Suomeen rekisteröityihin sijoitusrahastoihin sijoitettiin lokakuussa nettomääräisesti 272 miljoonaa euroa. Suotuisan markkinakehityksen vuoksi rahastopääomien yhteenlaskettu arvo nousi peräti 4,1 miljardia euroa.

Osakerahastoihin sijoitettiin uutta pääomaa nettomääräisesti 400 miljoonaa euroa. Pitkän koron rahastot keräsivät 195 miljoonaa euroa ja yhdistelmärahastot 148 miljoonaa euroa.

FK:n mukaan kesän alussa alkanut osakekurssien laskusuuntaus on muuttunut nousuksi. Tämä on näkynyt osakerahastoihin tehdyissä uusissa sijoituksissa, ja varsinkin osakerahastojen arvonmuutoksissa. Myös pitkän koron rahastojen ja yhdistelmärahastojen arvo nousi huomattavasti.

Sijoittajan on silti syytä varautua siihen, että kurssit heilahtelevat jatkossakin. Tästä pitävät huolta kehittyvien markkinoiden talouskasvun näkymät, USA:n rahapolitiikan odotettu kiristys ja Suomen olematon talouskasvu. Euroopan sisämarkkinoilla on kuitenkin nähtävissä varovaista elpymistä. Myös Suomessa yritysten suhdannetilanne näyttää parantuneen ja viimeisin tuloskausi on ollut hyvä.

 – Olosuhteet ovat olleet varsin positiiviset rahastosijoittajalle. Keskuspankkien elvytys ja hyvä tuloskausi ovat kääntäneet osakekurssit nousuun. Euroopan keskuspankin EKP:n linjaus elvytystoimista on painanut pitkiä korkoja euroalueella ja heikentänyt euroa, arvioi Finanssialan Keskusliiton analyytikko Valtteri Vuorio.

Osakerahastoista eniten uutta pääomaa keräsivät lokakuussa Eurooppaan sijoittavat rahastot ja huonoiten onnistuivat maailma-rahastot. Noin miljoonalla suomalaisella on rahastosijoituksia.