"Sama Hanna katsoo peilistä kuin aina ennenkin" – 75 kiloa kevyempi Hanna Kaske yllättyi tuntemattomien ihmisten katseista

Hanna Kaske päätti remontoida elämäntapansa neljä vuotta sitten. Vaaka näytti tuolloin 140 kg. Hannan lähipiirissä tapahtui pienen ajan sisällä kaksi suurta menetystä ja sitä kautta hän joutui miettimään omaa elämäänsä ja sitä, mihin se johtaa.

Kuva: Hanna Kaske

– Järkevänä tyttönä kyllä ymmärsin, että jotain pitää tehdä muutoksen eteen. Tärkein hetki oli se, kun motivaatio muuttui ulkoisista ulkonäkötekijöistä enemmän sisäisiin tekijöihin ja terveyteen, kertoo Hanna Kaske.

Ensimmäiseksi Hanna heitti pikadieetti-ajattelun romukoppaan. Hän päätti, että kun tekee muutoksia, ne muutokset jäävät osaksi loppuelämää.

Ehkä tärkeimpänä käytännön asiana oli se, että kilpirauhassairauteni saatiin parempaan hallintaan.

Hanna Kaske

– Ei siis mitään kuureja ja pikateitä onneen. Muutosmatkalla on ollut mukana usempiakin personal trainereita ja olen saanut heiltä tosi paljon apua ja tsemppiä. Ehkä tärkeimpänä käytännön asiana oli se, että kilpirauhassairauteni, kilpirauhasen vajaatoiminta, saatiin parempaan hallintaan. Se oli sellainen oma laukaiseva tekijänsä, iso juttu.

Läheisten tuki on ollut prosessin aikana Hanna Kaskelle äärettömän tärkeää, varsinkin siinä vaiheessa, kun minäkuva lähti muuttumaan.

– On tosi tärkeää, että läheiset hyväksyy sen. Se ei ole mikään itsestäänselvyys, mutta onneksi näin kävi minulle.

Tuntemattomien ihmisten katseet yllättivät

Peilistä Hanna on onnekseen nähnyt itsensä aina samannäköisenä eli ihan sama Hanna katsoo peilistä nykyäänkin, joka katsoi ennenkin.

– Se varmaan tietyllä tavalla suojasikin silloin isoimpina vuosina sitä omaa persoonaa ja identiteettiä. Mutta joillakin ihmisillä se valitettavasti toimii toisinpäin eli nähdään itsensä lihavana, huonona ja epäonnistuneena. Se oma sisäinen ääni, se on ihan mielettömän tärkeä, mitä se sinulle juttelee. Onko se lempeä ja hyvä ja kannustava vai haukkuuko se, sanoo Kaske.

Kun ihminen lähtee muuttamaan tapaansa syödä, hän ei enää syö niin paljon prosessoitua ruokaa eikä sokeria.

Hanna Kaske

Kohtelu muiden ihmisten taholta on nyt Hannan Kasken mielestä tietyllä tapaa erilaista kuin ennen. Jälkikäteen hän on tajunnut, että tuntemattomien ihmisten katseet kadulla ovat nyt erilaisia.

– Lähipiiri on kohdellut aina samalla tavalla ja minulla on aina ollut hyviä sosiaalisia suhteita ja ystäviä. Se tuntemattomien ihmisten katseen muuttuminen oli ehkä kaikista ikävin juttu matkan varrella. Se sattui jälkikäteen tosi paljon, onneksi en sitä silloin tajunnut.

Nauti elämästä kohtuudella

Hanna Kaske on sitä mieltä, että elämästä ja herkuista pitää ehdottomasti nauttia, mutta kohtuus pitää muistaa. Kaske jätti pois prosessoidun ruoan ja sokerin. Marjat, mansikat ja kaikki muut terveelliset herkut alkavat maistua paljon paremmilta. Ruokavaliosta kannattaa Kasken mielestä karsia myös vaalea vehnä ja suosia kokojyvätuotteita puhdistetun viljan sijaan. 

– Omat kokkitaidot ovat kohentuneet matkan varrella ja keittiössä kokeilen ahkerasti uusia ja hauskoja virityksiä. Tosin mies ja poika eivät ole niistä niin innostuneita kuin minä, naureskelee Kaske. 

Kuva: Hanna Kaske

Hanna Kaske on ehdottoman varma siitä, että kuka vain pystyy tekemään saman kuin hän. Tärkein juttu on löytää oma sisäinen motivaatio. Kun sitä löytyy riittävästi, vuoretkin siirtyvät paikoiltaan.

– Motivaation löytämiseksi pitää elää omien arvojen mukaan, siinä mennään aika syvällisiinkin asioihin ja keskusteluihin itsensä kanssa. Pitää miettiä, mitä oikeasti elämältä haluaa. Se on ehkä se tärkein juttu. Prosessi alkaa keskustelulla ja se on pitkälti mentaalivalmennusta.

Maailma on kuntosali

Tulosten aikaansaamiseksi ei tarvitse mennä kuntosalille. Maailmahan on kuntosali, toteaa Hanna Kaske.

– Oman kehon painolla voi tehdä hyvinkin nousujohteisesti treeniä kotona, metsässä tai missä tahansa. Toisaalta oma valmennusfilosofiani lähtee siitä, että ruokailujen suhteen monesti joudutaan olemaan aika tarkkana, mutta liikunnasta haetaan enemmänkin hyvää oloa ja onnistumisen tunteita. Ei sen pakko ole olla kuntosali, kenelle se on mitäkin. Esimerkiksi kyykyistä, punnerruksista ja soutuliikkeistä löytyy hyvin monenlaisia variaatioita. Kovinkaan kummoisia välineitä ei tarvita, sillä sykettä voi kohottaa välillä esimerkiksi hyppynarulla.

Elämästä ja herkuista pitää ehdottomasti nauttia, mutta kohtuus pitää muistaa.

Hanna Kaske

Alanvaihdos tuli Hannalle elämäntapamuutoksen kylkiäisenä. Oma muutos tempaisi sen verran mukaansa.

– Ehkä kun oli pari vuotta mennyt omasta muutoksesta, halusin palkita itseni jollakin tavalla. En lähtenyt ostamaan täytekakkua, vaan lähdin opiskelemaan personal traineriksi. Alaa ei ollut tarkoitus vaihtaa, vaan ajatuksena oli, että personal trainerin opeilla pystyn pitämään muutosta pidempään yllä ja ehkä viemään sitä eteenpäin. Samalla pystyn auttamaan ystäviä, jotka apua pyysivät. Ammatti vaihtui sitä kautta vahingossa.