Satamaoperaattorin tapa lomauttaa kaihertaa ahtaajia – työtaistelutoimista ei vielä päätöstä

Stevecon Kotkan pääluottamusmiehen mukaan satamaoperaattorin lomautukset eivät kohdistu tasapuolisesti. Osa ahtaajista saattaa joutua olemaan lomautettuna yli vuoden.

Kotimaa
Ahtaaja katsoo piemään tilaan.
Jani Aarnio / Yle

Satamaoperaattori Stevecon lomautustapa kaihertaa ahtaajia.

Stevecon pääluottamusmies Jarkko Arpulan mukaan lomautukset eivät kohdistu tasapuolisesti. Stevecolla on Kotkan satamassa noin 400 ahtaajaa, joista 60 lomautetaan määräajaksi.

– Neuvottelujen henkeen nähden lomautusten määrä ei ole mikään yllätys.Olen pettynyt, ettei työnantaja suostunut ottamaan tasapuolista lomautusta huomioon.

Pääluottamusmies penäsi myös perusteluja harvoihin kohdistuviin lomautuksiin. Niitä ei Arpulan mukaan tuotu ilmi. Hän uskoo, että säästöt olisi saavutettu myös siten, että jokainen olisi ollut lyhyemmän aikaa lomautettuna.

Pisimmillään lomautus voi yhden ihmisen kohdalla jatkua yli vuoden. Työtilanteen parantuessa lomautuksia voidaan perua tai keskeyttää.

– Meille kerrottiin, että käytännössä lomautukset ovat voimassa toistaiseksi. Annetaan aloituspäivämäärä ja loppupäivämäärää ei ole. Takaraja tulee mahdollisesti vuoden 2016 loppuun, silloin lomautuskausi päättyy, Arpula arvioi.

Satamaoperaattori Steveco ilmoitti maanantaina lomauttavansa Kotkasta yhteensä yli 70 henkilöä. Valtaosa heistä on ahtaajia, ja loput työnjohtajia ja toimihenkilöitä. Lomautusten syynä on Kotkan sataman vähentynyt liikenne- ja työmäärä.

– Onhan tämä ymmärrettävää. Etenkin transitio eli kauttakuljetus on murheenkryyni ja Venäjän suunta hiljainen. Lomautustapa kaihertaa kuitenkin eniten, Arpula sanoo.

Mahdollisista työtaistelutoimista ei ole Arpulan mukaan vielä päätetty. Kotkan ahtaajat ovat koolla torstaina. Arpula ei suostu kommentoimaan, joko asiaa on puitu valtakunnallisesti.