Kalajoen viimeiset villisikakarkurit jouduttiin lopettamaan

Kalajoen Himangalla useita päiviä karkusalla olleet kymmenkunta villisikaa on jouduttu ampumaan. Viime keskiviikkona noin 150 eläimen lauma karkasi aitauksesta. Reilut 100 sikaa saatiin houkuteltua takaisin, mutta 35 oli ammuttava. Osa jäi 8-tiellä auton alle.

Kotimaa
Kartta , johon  merkitty Himanka, Rautila ja kalajoki
Arviolta 150 villisikaa karkasi keskiviikkona Kalajoen Rautilasta.Juha Kemppainen / Yle

Villisikafarmari Toni Heikkilää eläinten menetys harmittaa, sillä työtä niiden kotiin saamiseksi tehtiin päiviä. Kuitenkin luontoon päässeiden villisikojen kiinnisaaminen ja rauhoittelu olikin vaikea urakka.

– Vain muutama keskiviikosta lähtien pakosalla ollut palasi, ja loput jouduttiin ampumaan. Kyllä niillä pyrky oli kotiin päin, mutta kun karkurilaumasta yksi ammutaan, niin se hajoaa, eikä muut jostain syystä rohkene jatkaa matkaa, pohtii Heikkilä viime päivien tapahtumia.

Siellä on tyytyväisiä naamoja, kun niitä on hemmoteltu leivällä, pullalla ja useilla heinäpaaleilla.

Villisikatilallinen Toni Heikkilä

Villisiat ehtivät kaivaa tuhoja useiden omakotitalojen ja kesämökkien pihoilla Himangan Rautilan kylässä. Heikkilän mukaan vahinkojen korvausasiat ja niiden kartoittaminekin on vielä kesken. Osa saatetaan korvata maatilavakuutuksesta.

Aitaukseen palanneet eläimet ovat sopeutuneet yllättävän hyvin.

– Siellä on tyytyväisiä naamoja, kun niitä on hemmoteltu leivällä, pullalla ja useilla heinäpaaleilla. Ne ovat vain makoilleet ja möyhineet, kertoo Heikkilä.