1. yle.fi
  2. Uutiset

Venäjälle Wadan raportti ei ollut yllätys – ”Koko syntisäkkiä ei silti saa kaataa Venäjän päälle”

Virallinen Venäjä on tähän mennessä suhtautunut Wadan dopingraportin väitteisiin torjuvasti, mutta maltillisesti. Raportti tutkitaan perusteellisesti ja vasta sen jälkeen siihen reagoidaan.

urheilu
Vitali Mutko
Urheiluministeri Vitali Mutko. Maxim Shipenkov / EPA

Venäjän urheiluministeriön virallinen lausunto (siirryt toiseen palveluun) dopingkohusta on hyvin sovitteleva. Tiistai-aamuna julkistetussa lausunnossa sanotaan, että Venäjä tutkii tarkkaan Wadan väitteitä.

Ministeriö sanoo suhtautuvansa kunnioituksella Wadaan eivätkä sen julkaisemat tulokset tule yllätyksenä urheiluministeriölle. Kuitenkin ministeriö kehottaa Wadaa perustamaan raporttinsa vain faktoihin ja todellisiin tietoihin.

Lausunnossa viitataan siihen, että Venäjä on vaihtanut yleisurheiluliittonsa johtajaa ja päävalmentajaa sekä nuorentanut valmentajakaartia.

Ministeriön lausunnossa korostetaan, että kaikkien suurten kansainvälisten kisojen aikana Venäjällä on toiminut suuria määriä ulkomaisia asiantuntijoita ja korkea-arvoisia riippumattomia tarkkailijoita. Heillä ei ole ollut huomautettavaa dopingtarkastuksista.

Lausunnossa sanotaan, että venäläinen puoli on valmis yhä tiiviimpään yhteistyöhän Wadan kanssa.

Lausunnossa ei puututa siihen, että urheiluministerin Vitali Mutkon sanotaan henkilököhtaisesti osallistuneen korruptoituneeseen järjestelmään, jolla on peitetty dopingin käyttöä.

Näytteitä on tuhottu

Wadan lausuntoon siitä, että Venäjällä on tuhottu dopingnäytteitä maan antidopingkeskuksen johtaja Grigori Rodtšenkov vastaa, että on vain tuhottu sellaisia näytteitä, joiden säilyttämisvelvoite oli umpeutunut 10. syyskuuta 2015.

Näytteet oli hänen mukaansa viety tuhottavaksi biologisten jätteiden laitokselle. Sellaista jätettä kuljettavat autot saavat liikkua Moskovassa vain viikonloppuisin, kun liikennettä on vähemmän. Tämä oli Rodtšenkovin mukaan syy, että näytteet vietiin tuhottavaksi eräänä lauantaina.

Yleisurheilujohtaja ei vielä pysty analysoimaan raporttia

Urheiluministeri Vitali Mutko on aikaisemmin sanonut, että on väärin kaataa koko syntisäkki dopingissa Venäjän päälle, kun vastaavaa tapahtuu kaikkialla.

Samoin hän pitää vääränä, että sadat urheilijat kärsivät joidenkin yksittäisten rikoksista. Tällä hän viittaa siihen, että Venäjä saatettaisiin sulkea pois kansainvälisiistä yleisurheilukisoista.

Venäjän yleisurheiluliiton uusi puheenjohtaja Vadim Zelitšjonok on ihmetellyt, ettei Wada ole ollut yhteydessä häneen ajankohtaisen dopinglausunnon tiimoilta.

Hän on omien sanojensa mukaan vain kerran puhunut Wadan edustajien kanssa. Tämä tapahtui Prahan EM-kisoissa, kun Wadan väki pyrki kuulustelemaan venäläisurheilijoita kesken kisan.

– Voimme palata lausunnolla raporttiin vasta loppuviikosta. Raportti koostuu lukuisista sivuista vieraalla kielellä ja täytyy ensiksi saada käännös, Zelitšjonok sanoo.

Lue seuraavaksi