Muhkea riita kuonasta johti pääluottamusmiehen potkuihin

Fortumin Meri-Porin voimalaitoksella on riidelty heinäkuusta lähtien pääluottamusmiehen työsuhteen purkuun johtaneista syistä. Riita koskee laitoksen jätteenä syntyvän kuonan käyttöön liittyviä lupia.

Kuva: Olli-Pekka Salli / Yle

Työntekijöiden ja työnantajan välit ovat kiristyneet äärimmilleen Fortumin Meri-Porin hiilivoimalaitoksella.

Laitoksen pääluottamusmiehen työsuhde purettiin äkillisesti heinäkuussa, koska hän oli työnantajan mukaan käyttänyt laitokselta syntyvää kuonaa omiin tarkoituksiinsa ilman asianmukaisia lupia. Kuonaa kuormattiin keväällä useita kymmeniä kuormia muun muassa erään mökkitien pohjaksi.

Potkut saanut pääluottamusmies kiistää jyrkästi työnantajan esittämät syytökset. Hänen mukaansa toiminnalle oli kaikki tarvittavat luvat ympäristöviranomaisilta ja suullinen lupa myös voimalaitoksen ympäristöinsinööriltä, jonka vastuulla laitoksen jäteasiat olivat.

Fortum on kiistänyt työntekijöille suullisen luvan olemassaolon. Fortumin mukaan kuonakuljetukset olisivat vaatineet laitospäällikön hyväksynnän, mutta sitä ei ollut hankittu. Laitoksen johto sai tietää kuonakuljetuksista vasta heinäkuun alussa. Melko nopeasti pääluottamusmiehen kuulemisen jälkeen hänen työsuhteensa purettiin voimalaitospäällikön ilmoituksella.

Työntekijät ymmällään

Meri-Porin voimalaitoksen pääluottamusmiehen tehtäviä heinäkuusta lähtien hoitaneen Mauri Aholan mukaan työntekijät eivät voi hyväksyä pääluottamusmiehen potkuja. Aholan mukaan potkut saanut pääluottamusmies toimi hyvässä uskossa kuonakuljetuksia järjestäessään.

Koko laitoksella kaikki ovat varpaillaan. Tämä ei ole Fortumin arvojen mukaista toimintaa

Mauri Ahola

– Kuona on aina ollut täysin hyödytön jäte. Sen käytöstä ei ole koskaan vaadittu kirjallisia lupia, vaan suullinen lupa on riittänyt.

Työntekijät ovat olleet pidetyn pääluottamusmiehen kohtelusta täysin ymmällään. Aholan mukaan riita on aiheuttanut syvän epäluottamuksen työntekijöiden ja työnantajan välille. Jopa spontaaneja mielenilmauksia on väläytelty, mutta toistaiseksi työntekijät ovat pidättäytyneet niistä.

– Koko laitoksella kaikki ovat varpaillaan. Tämä ei ole Fortumin arvojen mukaista toimintaa, Ahola jyrisee.

Fortum ei kommentoi

Työntekijäpuoli vaatii pääluottamusmiehen työsuhteen palauttamista. Asian käsittely on kesken.

Fortumin Meri-Porin voimalaitoksella työskentelee reilut 40 henkilöä, joista 27 on työntekijöitä. Loput ovat laitoksen johtoa tai toimihenkilöitä.

Fortum ei suostu kommentoimaan tapausta Yle Satakunnalle millään tavalla.