1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Kuinka talonmiehen salaliittoteoria osuikin lähes oikeaan Egyptin koneturmassa

Lähi-idässä salaliittoteoriat elävät ja voivat paksusti. Osa niistä on erittäin mielikuvituksellisia, mutta osassa onkin sisällään totuuden siemen. Kirjeenvaihtaja Marika Kataja-Lian ruotii kaloihinkin liittyviä salaliittoteorioita.

Ulkomaat
Marhaba! Marika Kataja-Lian
Yle

Egyptissä Siinailla sattunut venäläiskoneen maahansyöksy on hiljalleen paljastumassa pommi-iskuksi. Talonmiehemme tiesi sen jo kauan sitten.

Libanonissa on jonkin verran siirtotyöläisiä myös Egyptistä. Heistä yksi on kerrostalomme talonmies, aleksandrialainen Mahmud.

Mahmud kertoi melko pian venäläiskoneen turman jälkeen, että kyseessä on pommi-isku. Mahmud sanoi Egyptissä kiertävän "varmana tietona" jutun, jonka mukaan koneessa oli räjähtänyt pommi, ja sen oli sinne asettanut Britannian tiedustelupalvelu.

– Miksi ihmeessä Britannia, ihmettelin. Mahmudin mukaan se liittyi jotenkin Syyriaan, äärijärjestö Isisiin ja Britannian toimiin sen leimaamiseksi syylliseksi.

Kotona puistelin päätäni: jälleen yksi osoitus Lähi-idän vilkkaasta mielikuvituksesta salaliittoteorioiden suhteen. Niitähän riittää. Tuossa vaiheessa asiantuntijatkin vielä arvioivat koneen putoamisen todennäköiseksi syyksi teknisen vian. Sivuutin Mahmudin jutut hymähdellen.

Kunnes pari päivää sitten luin otsikoita (siirryt toiseen palveluun), joiden mukaan brittiläiset jihadistit olisivat juhlineet onnistunutta iskua koneeseen. Tiedustelupalveluiden nappaamissa puhelinkeskusteluissa Lontoon ja Birminghamin aksenteilla englantia puhuvat miehet kertoivat toisilleen pommi-iskun yksityiskohtia.

Britannian signaalitiedustelupalvelu GCHQ oli napannut keskustelun heti koneturman jälkeen. Myös Egyptin viranomaiset olivat seuranneet brittiläisiä jihadisteja.

Mahmudin teoriat eivät olleetkaan ihan hatusta vedettyjä.

Egyptin viranomaistiedotvuotavat kuin seula. On enemmän kuin todennäköistä, että sieltä on vuotanut tieto, joka on sitten vääristynyt matkan varrella Mahmudinkin kuulemaan muotoon.

Ei kuitenkaan ole ensimmäinen kerta, kun mielikuvitukselliselta kuulostava salaliittoteoria osoittaakin jonkinlaisia yllättäviä totuuden pohjia.

Tai sitten joku egyptiläinen tiesi itse iskun suunnittelusta ja huhu lähti siitä. Tai sitten toisaalta – jonkun puhdas arvaus on vain osunut oikeaan suuntaan.

Niin tai näin. Ei kuitenkaan ole ensimmäinen kerta, kun mielikuvitukselliselta kuulostava salaliittoteoria osoittaakin jonkinlaisia yllättäviä totuuden pohjia. Sain itse kokea tämän Jordaniassa, missä Isisin polttaman lentäjän isä kertoi minulle jättiläisten klooniarmeijasta.

Syyriassa puolestaan hallituksen puolella asuvat ihmiset kertoivat, aivan avoimesti, pitävänsä varmana, että presidentti Bashar al-Assad ja Syyrian armeija tekevät yhteistyötä Isisin kanssa, esimerkiksi muiden kapinallisten kukistamiseksi.

*Joskus salaliitoteoriat ovat *kuitenkin liian paksuja nieltäväksi. Libanonilainen tuttavani kertoi viikonloppuna, että Israel on istuttanut hengenvaarallisen myrkyllisiä kaloja Etelä-Libanonin rannikkovesiin. Hänen mukaansa sillä estettäisiin uiminen Israelin aluevesille Libanonista.

En pysty edes kuvittelemaan, mistä tällainen salaliittoajatus on lähtenyt liikkeelle. Se muistuttaa hieman takavuosina Egyptissä, silloinkin Sharm el-Sheikhissä liikkeellä ollutta salaliittoteoriaa, joka liittyi turistirannalla sattuneisiin haihyökkäyksiin (siirryt toiseen palveluun).

Tuolloin egyptiläisviranomainen väitti, että turisteja raadelleet hait olisivat olleet Israelin tiedustelupalvelun Mossadin kouluttamia.

Libanonissa on kohuttu tällä viikolla tehdyistä vakoojapidätyksistä. Kaksi syyrialaista ja yksi libanonilainen ovat jääneet kiinni vakoilusta Israelin hyväksi. He ovat kuitenkin olleet ihan ihmisiä, eivät kaloja.

_Lisäys 11.11.2015 kello 9.10: Sain sähköpostia lukijalta. Kalateoria ei sekään ole täysin tuulesta temmattu. Kyse on vieraslajista, Välimereen Punaisestamerestä ilmeisesti Suezin kanavan kautta levinneestä siipisimpusta, jota on havaittu sekä Libanonin että Kyproksen rannikolla. Siipisimppu on myrkyllinen, mutta ei yleensä hengenvaarallinen ihmisille. _

Lue seuraavaksi