Löytöeläin vie helposti sijaiskodin sydämen: "Minun kävi kissoja kovasti sääliksi"

Lumivalkoiset Flora ja Prinssi köllöttelevät vieretysten kotisohvallaan. Vielä syksyllä ne värjöttelivät ulkorakennuksen alla. Löytökissoilla kävi tuuri, sillä niiden kotikaupungista on hankala löytää paikkaa kodittomille eläimille.

ilmiöt
Kuvan etualalla valkoinen kissa makoilee ja katsoo suoraan kameraan.
Juha Kemppainen / Yle

Niina Unkuria odotti töistä kotiin päästyään taas yllätys. Tällä kertaa vessapaperirullaa oli vedetty kylpyhuoneesta makuuhuoneen ja kodinhoitohuoneen kautta saunaan. Tihutyön takana olivat muutaman kuukauden ikäiset kissanpennut Prinssi ja Flora.

Tämän lumivalkoisen kaksikon viisihenkinen kissaperhe oli vielä syksyllä koditon ja asui ulkorakennuksen alla Pietarsaaressa.

– Minun kävi niitä kovasti sääliksi, Unkuri sanoo.

Tarkoitus oli ottaa vain yksi pysyvästi, mutta toinenkin vei sydämen.

Niina Unkuri, Pietarsaari

Unkuri perheineen tarjosi koko viisikolle sijaiskodin, ja lopulta kaksi kissaa jäi pysyvästi taloon.

– Tarkoitus oli ottaa vain yksi pysyvästi, mutta toinenkin vei sydämen. Se tuli myös niin hyvin toimeen meidän koiramme kanssa, että päätimme ottaa sen, Unkuri kertoo ja silittää sylissään olevaa Floraa.

Pula kodeista on suuri

Prinssillä ja Floralla on käynyt tuuri, sillä kodittomille eläimille on suhteellisen hankala löytää paikkaa Pietarsaaresta.

Alueen eläinsuojeluyhdistyksen mukaan kaupunkiin tarvittaisiin kipeästi oma löytöeläinkoti. Myös sijaiskodeista on kova pula, sillä niitä on tällä hetkellä alle kymmenen.

Unkuri otti löytökissoja kotiinsa erityisesti siksi, että halusi antaa lapsilleen kokemuksen kissoista kotieläimenä sekä opettaa samalla vastuunottamista.

Löytöeläinten ottamisesta on jäänyt päällimmäisenä hyviä kokemuksia. Hän kuitenkin myöntää, että vauhtia ja töitä riittää.

– Pitää sietää siivoamista, pesemistä ja epäjärjestystä.

Unkuri antaa paljon kiitosta Pietarsaarenseudun eläintenystävien yhdistykselle.

– Saimme sieltä tukea, neuvoja, ruokaa, leluja sekä kissanhiekkaa, hän kertoo esimerkkejä.