Kokeilu: Virtuaalilääkäri hoitaa jopa mielenterveys- ja seksuaalisuuspulmat

Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiön vastaanotolla lääkärin voi nykyisin tavata tablettitietokoneelta. Virtuaalilääkäri voi sijaita fyysisesti vaikkapa Turussa, vaikka vastaanotto olisi Joensuussa. Opiskelijat ovat ottaneet virtuaalipalvelut vastaan myönteisesti, myös lääkärit ja hoitajat pitävät hoitomuotoa tehokkaana.

Kotimaa
Opiskelija virtuaalilääkärin vastaanotolla.
YTHS

Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiössä on hoidettu videovälitteisiä potilaskontakteja jo useita satoja. Joensuu on ollut yksi pilottipaikkakunnista, kokemukset ovat olleet myönteisiä.

Säätiön mukaan kokeiluun osallistuneista asiakkaista 97 prosenttia on palveluun tyytyväisiä. Hoitajista tyytyväisiä on ollut 99 prosenttia ja lääkäreistäkin 89 prosenttia.

Elokuussa YTHS palkkasi Joensuuhun Suomen tiettävästi ensimmäisen virtuaalilääkärin, joka ottaa potilaita vastaan tabletin kautta, suojatulla sähköisellä etäyhteydellä. YTHS suunnittelee palvelun laajentamista koko maahan vielä kuluvan vuoden aikana.

Virtuaalilääkärin vastaanotolla on muun muassa tutkittu iho-oireita, käyty mielenterveyteen liittyviä keskusteluja ja hoidettu normaaleja flunssatapauksia. Sähköisen lääkemääräyksen myötä reseptien kirjoittaminen on mahdollista eri paikkakunnalta.

Virtuaalistetoskoopit ja -otoskoopit tulevat

Seuraavaksi YTHS ottaa käyttöön virtuaalityöhön tarkoitetut stetoskoopit, jotka on jo tilattu Yhdysvalloista. Käytännössä hoitaja liikuttelee stetoskooppia ja lääkäri kuuntelee sitä etäyhteydellä. Jatkossa näin onnistuu myös korvien tutkiminen.

YTHS:n psykologin Marjo Tossavaisen mukaan sähköisten palveluiden kehittämistä ohjaa opiskelijoiden notkea liikkuminen digiyhteiskunnassa. Palveluiden on löydyttävä sieltä, missä nuoret muutoinkin ovat.

Sähköinen lääkäripalvelu on osoittautunut joissakin arkaluontoisissa asioissa myös helpommin lähestyttäväksi. Kokemusten mukaan virtuaalilääkärit ovat tavoittaneet myös sellaisia opiskelijoita, jotka eivät esimerkiksi mielenterveyteen tai seksuaalisuuteen liittyvissä asioissa olisi lähteneet tavalliselle vastaanotolle.

Kaupungit ja liikeketjut tulossa mukaan

Pohjois-Karjalan Osuuskauppa lähti noin vuosi sitten mukaan eÄhtäri-hankkeeseen, jossa kehitetään etäterveyspalveluja. Kyseessä on Valtiovarainministeriön hanke, johon Pohjois-Karjalan Terveys Oy pyydettiin pilottina tuottamaan terveyspalveluja, videovälitteisesti.

– Potilasturva, tietoturva ja maksuliikennepuoli odottavat vielä kehittymistään, ennen kuin Pohjois-Karjalan Terveys Oy voi lähteä kokeilemaan käytännössä näitä palveluja, kertoo PKO:n palveluliiketoimintojen toimialajohtaja Tiina Tolvanen.

Myös Joensuun kaupunki pohtii etälääkäripalvelujen käyttömahdollisuutta. Asiaa on kartoitettu, mutta toistaiseksi etäyhteyslaitteiden hinta on jarruttanut asiassa etenemistä.