Perhe puolitti sähkönsä hinnan kilpailuttamalla – matkakassan pohjaksi yli 800 euroa

Suomalaiset ovat varsin laiskoja kilpailuttamaan sähköä ja jättävät näin hyödyntämättä jopa kymmenien eurojen vuosittaisen säästön. Nokialaisperheen äiti kilpailutti omakotitalonsa sähkön ja säästi pitkän siivun perheelleen.

talous
Käsi kääntää hellan katkaisijan päälle.
Yle

Suomalainen on luonteeltaan pihi, mutta vain aika ajoin. Ruokaostoksilla muutama senttikin on rahaa, mutta sähkölaskuaan moni ei jaksa syynätä yhtä tarkkaan.

Vain noin joka kymmenes kotitalous vaihtoi sähkön myyjää viime vuonna. Vaihtoaktiivisuus on noussut takavuosien 2–4 prosentin tuntumasta ja kuluttajien aktivoitumisen arvioidaan tuoneen paineita myös sähköyhtiöiden hinnoitteluun. Asiantuntijoiden mukaan kilpailuttamisaktiivisuuden nousu voisi painaa edelleen sähkön hintaa alaspäin.

Esimerkiksi sähkölämmitteisessä omakotitalossa asuva voisi säästää toista sataa euroa ja rivitaloasujakin useita kymppejä kilpailuttamalla sähköyhtiönsä.

Grafiikka sähkön kilpailuttamisen säästöistä
Lähde: EnergiavirastoYle / Ilkka Kemppinen

Eniten euroja irtoaa sähkölaskun sijaan muuhun käyttöön talouksissa, jotka eivät ole koskaan kilpailuttaneet sähköään tai sattuvat olemaan kalliimmalla sähköä myyvän sähköyhtiön asiakkaita. Tyypillisesti yksityiskuluttajan sähkölaskusta noin puolet on sähköenergian osuutta, jonka voi kilpailuttaa eri sähköntoimittajien kesken.

Perhe säästi pesämunan matkakassaan

Yksi kilpailuttamalla silkkaa raahaa säästäneistä on nokialaisen Taru Lehtimäen perhe. Viisihenkisen perheen sähkölämmitteisessä talossa kuluu energiaa yli 20 000 kWh vuodessa.

Taru innostui syksyllä katsomaan mihin perheen rahat kuluvat ja havaitsi, että sähköstä voisi saada säästöön pitkän pennin.

– Sähkölaskumme oli 1 720 euroa ennen kilpailuttamista. Kilpailuttamalla me saimme hinnan 860 euroon.

Taru Lehtimäki tutkii sähkölaskuja
Taru Lehtimäki ilahtui sähkölaskun puolittumisesta.Yle / Marjut Suomi

– Kyllä hämmästyttää, että säästimme 50 prosenttia vuotuisessa kulussa. Olemme varsin tyytyväisiä tästä yksittäisestä kertakulusäästöstä, Lehtimäki kertoo.

Lehtimäen perhe oli kilpailuttanut sähkön edellisen kerran neljä vuotta sitten. Hinnat olivat tulleet alas, mutta perhe maksoi vanhan sopimuksen mukaista taksaa. Sähkön siirrosta perhe maksaa yhteensä 1 360 euroa.

Tyytyväinen perheenäiti arvelee, että säästyneet eurot perhe tulee laittamaan matkakassan pohjaksi.

– Kaikki menee mitä tulee, se on vanha totuus, Lehtimäki nauraa.

– Me olemme talviaikaan kovia pohjoiseen matkustajia ja viime kesänä olimme ensimmäistä kertaa etelän lämmössä. Mistä sitä tietää, vaikka se olisi matkakassan pohja.

Kilpailuttaminen ottaa vain 15 minuuttia

Lehtimäki kannustaa muitakin kaivamaan vanhan sähkölaskunsa esiin ja menemään nettiin tarkistamaan, ettei maksa sähkölaskussaan turhasta.

– Kun tiedät, mitä energiaa ja kuinka paljon taloudessa kuluu, niin syötät ne tiedot sähköiseen tietokantaan ja se antaa vaihtoehdot ja sopimustyypit, Lehtimäki ohjeistaa.

– Siihen kilpailuttamiseen meni noin 15 minuuttia.

Korjattu otsikkoa klo 14: sähkölasku muutettu sähkön hinnaksi