Hyppää sisältöön

Uusi hammas maksaa maltaita – suuhun ei laiteta hyllytavaraa

Ehjän hammasrivin saa hankittua melko helposti, mutta proteesien hinnat ovat usein päätähuimaavia. Moni päätyy halvempaan, irrotettavaan vaihtoehtoon, mutta senkin hankkiminen maksaa satasia. Hintaa kertyy erityisesti käsityöstä, sillä jokainen hammas muotoillaan tilaajan suuhun sopivaksi.

Kuva: Kati Rantala / Yle

Jopa miljoona suomalaista käyttää hammasproteeseja. Erikoishammasteknikkoliiton puheenjohtajan Ilkka Garaisin mukaan suurin osa niistä on irrotettavia. Vaikka pysyvä proteesi voisi olla käyttäjän kannalta kätevämpi, rajoittaa hinta usein sen hankintaa.

– Proteesin tekemisessä on useita työvaiheita. Muun muassa muottien ottaminen, kipsimallien valmistaminen, henkilökohtaisen lusikan tekeminen, asettelu, sovitus ja valmistus vievät valtavasti työtunteja. Kenenkään suuhun ei laiteta hyllytavaraa vaan työ tehdään yksilöllisesti, Garais kertoo.

Materiaalivalinnoilla voi vaikuttaa hintaan

Myös irrotettavan proteesin tekeminen vie aikaa. Ilkka Garais arvioi, että tehokkaita työtunteja kuluu jopa 12. Irrotettavallekin proteesille kertyy siksi hintaa helposti satoja euroja. Kiinteän implanttikruunun voi halvimmillaan saada lähes samaan hintaan.

– Riippuu vähän käytettävästä materiaalista. Jos kruunu tehdään kullasta ja pistetään posliinia päälle, niin kullan hinta ratkaisee. Pelkän materiaalin osuus on usein noin 200 euroa. Hammaslääkärin osuus implanttikruunusta on 400 - 1 000 euroa.