Finnpulpin YVA-selostus viivästymässä – hanke etenee kuitenkin kuin juna

Selostuksen oli tarkoitus valmistua tämän viikon lopulla, mutta määräaikaa on lykätty kuluvan marraskuun loppuun. Viivästymistä aiheuttivat muun muassa ELY-keskuksen vaatimat mallinnukset esimerkiksi hankkeen vesistöpäästöistä.

talous
Havainnekuva Kuopioon suunnitellusta sellutehtaasta.
Havainnekuva Kuopioon suunnitellusta Finnpulpin biotuotetehtaasta.Finnpulp Oy

Kuopion Sorsasaloon suurta sellutehdasta suunnittelevan Finnpulpin ympäristövaikutusten arviointimenettelyselostus on viivästymässä hieman alkuperäisestä aikataulusta. Selostus oli tarkoitus valmistua tämän viikon lopulla, mutta yhtiön mukaan määräaikaa on lykätty kuluvan marraskuun loppuun. Yhtiön johdon mukaan viivästymistä aiheuttivat muun muassa ELY-keskuksen vaatimat mallinnukset esimerkiksi hankkeen vesistöpäästöistä.

– Ne ovat vain asioita jotka täytyy tehdä, ei sen enempää. Periaatteenamme on, että pyrimme tekemään kaiken niin hyvin kuin mahdollista tässä vaiheessa. Se säästää aikaa myöhemmässä vaiheessa, tehdashankkeen johtaja Timo Piilonen toteaa.

Konsulttiyhtiön tekemä selostus sisältää päästöselvitysten lisäksi muun muassa arviot hankkeen liikenne- ja meluvaikutuksista sekä vastauksia lähialueen asukkaiden antamaan yleisöpalautteeseen. Selostuksen nähtävilläolon jälkeen Pohjois-Savon ELY antaa oman lausuntonsa ja sen jälkeen YVA-menettely päättyy. Tämän jälkeen vuorossa on lupahakemusvaihe, jossa YVA:n voidaan vielä tehdä lisäselvityksiä.

Piilosen mukaan tehdashanke etenee tällä hetkellä muilta osin suunnitelmien mukaan. Tavoitteena on edelleen saada rakennustyöt käynnistymään vuoden 2017 alkupuoliskolla.

– Taustatyötä muun muassa rahoituksen suhteen tehdään menestyksellä sekä Suomessa että ulkomailla. Kaikki asiat liittyvät tietenkin tässä hankkeessa toisiinsa, eli onhan tässä vielä monta mutkaa matkalla. Mutta asiat etenevät nyt niin kuin pitääkin.

Yksi mutka matkalla voivat olla esimerkiksi valitukset ympäristöluvasta tai kaavasta. Niihinkin yhtiö on henkisesti varautunut.

– Teemme työtä vaihe kerrallaan. Nyt suurin ponnistus on YVA:n valmiiksi saattaminen. Loppuihin asioihin palataan, kunhan ne ovat ajankohtaisia.