Hyppää sisältöön

Matkaopas Emmi: En ole koskaan ollut niin onnellinen kuin Intiassa

Kun Emmi Tiala muutamia vuosia sitten astui ensimmäisen kerran Intian maaperälle, vilinä, hulina ja kostea ilma suorastaan tyrmäsivät. Matkaoppaana hän on tullut tuntemaan paikallisten ystävällisyyden ja uteliaisuuden. Liikkumisessa hän korostaa järjen käyttöä, kuten muuallakin maailmassa.

Kuva: Emmi Tiala

Emmi Tialalla on menossa neljäs talvikausi Intiassa. Hänen mukaansa Intiaan matkaavissa turisteissa on jo valmiiksi pientä potkua ja valmiutta kohdata uusia asioita. Siksi siellä on ihana tehdä työtä.

– Intia on hirveän haastava. Se antaa joka päivä jotain uutta.

Ikimuistoiset ensihetket

– Se hetki, kun lentokoneen ovi aukesi ja kostea ilma löi vasten kasvoja, oli mielenkiintoinen. Lentokentällä sisällä vilinä ja hulina olivat ihan mahtavia, mutta ulkopuolella se oli vielä kahta kauheampaa!

Kun Lestijärvellä on vähän yli 800 asukasta ja esimerkiksi Mumbai on miljoonakaupunki, niin ero on suuri.

– Ihmismassa vetäisee sinut mukaansa ja vie kaupungin sykkeeseen, kuvailee Emmi Tiala tuntemuksiaan.

Ei omaa rauhaa, mutta kuitenkin

– Siellä ei ikinä hiljentynyt – aina oli ihmisiä ympärillä.

Intiassa oma reviiri on eri juttu kuin Suomessa.  Kun suomalaisilla on oma kolmen metrin vyöhyke eikä kukaan saa tulla sitä lähemmäs, Intiassa oli aivan toisin. Tialan mukaan siihen tottuu.

On tunne, että itse on pienessä kuplassa.

Matkaopas Emmi Tiala

– Kun se vilinä ja hulina on ympärillä, on kuitenkin tunne, että itse on pienessä kuplassa. On oma rauha ja tyyneys sisäisesti. Pitää vain antaa muun elämän virrata siinä ympärillä, neuvoo Tiala.

Kaikille ihmispaljous ei sovi. Joillekin tilanne voi tuntua shokilta. Ihmispaljouden lisäksi on totuttava uteliaisuuteen.

– Intiaan ei voi lähteä sillä ajatuksella, ettei tapaa ihmisiä, sillä niitä on koko ajan ympärillä ja myös hihasta nykimässä, että kuka sinä olet, mistä olet ja miksi näytät tuolta. Vuorovaikutus on suurta.

Parannettavaa löytyy

Tialan matkaoppaan työ sijoittuu pääasiassa Goaan. Se on Intian rikkain osavaltio, ja monet muuttavat sinne paremman työn perässä. Siellä näkee kuitenkin myös köyhyyttä, on telttarakennelmia.

Kuva: Emmi Tiala

Intiassa tapahtuneet raiskaukset ovat olleet paljon esillä eri medioissa. Tiala uskoo, että media myös liioittelee, vaikka arveleekin, että kun on paljon ihmisiä, on myös suhteessa paljon rikoksia. Oloaan hän ei kuitenkaan ole kokenut turvattomaksi.

Tietenkään en lähde yksin yöllä kävelemään jonnekin rannalle.

Matkaopas Emmi Tiala

– Jos menen Helsingin päärautatieasemalle iltayhdeksältä, koen oloni siellä turvattomammaksi kuin Goassa keskiyöllä. Tietenkään en lähde yksin yöllä kävelemään jonnekin rannalle. Aina pitää olla aivot mukana siinä mitä tekee. Naisen paikka ei ole helppo, ihan sama missä paikassa olet maailmalla, kokee Tiala.

Iloina ystävällisyys ja elämykset

– Jos intialaisia tervehtii, he tervehtivät takaisin, ainakin hymyilevät leveästi. Intiassa ihmiset ovat hirveän ystävällisiä. En ole koskaan ollut niin onnellinen kuin Intiassa, kertoo Emmi Tiala.

Intialaiseen perheeseen saattaa turistikin saada helposti kutsun. Silloin ei välttämättä tuoda ruokailuvälineitä pöytään, sillä intialaiset syövät perinteisesti ruokansa käsin.  Oikealla kädellä sekä sekoitetaan kastike ja riisi että syödään.

Siinä nuolet kyynärpäitä myöden niitä pois.

Matkaopas Emmi Tiala

– Aloittelijalla riisit ja kastikkeet voivat valua kättä pitkin. Siinä sitten nuolet kyynärpäitä myöden niitä pois, nauraa Emmi Tiala. Usein kuitenkin ravintoloissa tuodaan lusikka ja haarukka pöytään. Veistä ei tarvita - leiväthän revitään käsin.

Kuva: Raila Paavola / Yle

Intian eri osissa tarjotaan hyvin erilaista ruokaa. Goalla syödään paljon kalaruokia.

– Markkinoilta kannattaa hakea ruoka ihan elämysmielessä, vaikka markettejakin on avattu länsimaiden turisteille, kertoo Emmi Tiala kehityksestä.

Torit tarjoavat paljon elämyksiä. On paljon värejä ja aromeja. Mausteita myydään isoissa säkeissä, ja ne ovat hyviä ja halpoja tuliaisia. Yhtä ei sovi unohtaa.

– Tinkiä pitää. Turisteja yritetään välillä vedättää. Eihän se ole tyhmä joka pyytää, vaan se joka maksaa.