Opiskelija-asuntosäätiö haluaa pienentää hiilijalanjälkeään – energiankulutus tuodaan asukkaan silmille

Lappeenrannan seudun opiskelija-asuntosäätiön asukkaille jaetaan kuukausittain tieto sähkön, lämmön ja veden kulumisesta. Tavoitteena on kulutuksen vähentäminen.

Kotimaa
Sähkölinja
Tommi Parkkinen / Yle

Lappeenrannan seudun opiskelija-asuntosäätiö (LOAS) alkaa herätellä vuokralaisiaan seuramaan energian- ja vedenkulutusta.

LOAS ottaa kuluvan kuun aikana käyttöön energiatietopalvelun, jonka avulla asukkaat voivat seurata internetissä, minkä verran kiinteistöissä kuluu sähköä, lämpöä ja vettä. Energiatietopalvelun on kehittänyt Tietokoura Oy.

LOAS on kiinteistöpäällikkö Paavo Leinosen mukaan seurannut kiinteistöjensä kulutusta tarkkaan vuosikaudet. Nyt luvut tuodaan myös asukkaiden silmien eteen.

– Tavoittelemme tällä lähinnä sitä, että se alkaisi näkyä asukkaiden kulutuskäyttäytymisessä, Leinonen sanoo.

Toisin sanoen tavoitteena on energiansäästö, hiilijalanjäljen pienentäminen sekä kiinteistöjen ylläpitokulujen vähentäminen.

Valtaosa LOASin asukkaista maksaa sähkö- ja vesimaksunsa vuokran yhteydessä.

Asuntoihin ei tule omia mittareita

Kulutusta seuraavat mittarit eivät tule jokaiseen asuntoon vaan keskimääräiset asuntokohtaiset kulutusluvut lasketaan kiinteistön kokonaiskulutuksesta.

Asukkaat saavat kiinteistöjen energian- ja vedenkulutuksesta kuukausittain automaattiset raportit. Netissä kulutusta voi halutessaan seurata tiheämmin. Kulutustiedot näkee myös euromääräisesti.

LOAS on parantanut opiskelijatalojen energiatehokkuutta useilla eri keinoilla. Taloissa on uusittu vesikalusteita, kehitetty ilmastointijärjestelmien lämmön talteenottoa sekä tehnyt energiatehokkuutta parantavia peruskorjauksia.

Säätiön uusimman talon katolla on aurinkopaneelit, jotka tuottavat sähköä talon omaan käyttöön.