1. yle.fi
  2. Uutiset

Jyväjemmareiden haitariversio heviklassikosta leviää maailmalla – videolla kymmenien miljoonien yleisö

Tunnettujen yhtyeiden kappaleita juurevaan kantri-tyyliin esittävän jyväskyläläisen Steve ´n´ Seagulls -yhtyeen musiikkivideoilla on huima suosio. Niiden ansiosta bändi on päässyt levyttämään ja keikkailemaan 16:een maahan.

Kotimaan uutiset
Steve´nSeagulls keikkatunnelmissa.
Joonas Luukkonen

– On tämä kaikin puolin aika kummallista. Ja yllättävää. Ihan tällaista en olisi osannut odottaa, sanoo jyväskyläläisen Steve ´n´Seagulls -bändin laulaja-kitaristi Tomi Tajakka alias Remmel.

Kummallisuus alkoi noin vuosi sitten, kun bändi julkaisi Youtubessavideon (siirryt toiseen palveluun), jossa he soittavat vajan ovella paidattomina, maanviljelijöiltä näyttävinä AC/DC:n cover-biisiä Thunderstruck.

Katsontakertoja taitaa olla nyt noin 60-70 miljoonaa.

Remmel

Videota on ladattu pelkästään Youtubessa 17,5 miljoonaa kertaa.

Video leviää useita kanavia pitkin, esimerkiksi "Hillbilly (vapaasti suomennettuna heinähattu) Thunderstruck" -nimellä sitä on katsottu Facebookin kautta jo lähes 25 miljoonaa kertaa.

– Katsontakertoja taitaa olla nyt noin 60-70 miljoonaa. Useilta Facebook-sivustoilta on tullut pyyntöjä, että saako videota jakaa, Remmel kertoo.

Ulkomaankeikkoja ja levy

Vuoden aikana on tapahtunut paljon muutakin, mitä bändin jäsenet eivät olisi voineet kuvitellakaan tapahtuvan.

Reilussa puolessa vuodessa tulee 16 keikkamaata täyteen.

Remmel

Esimerkiksitoukokuun puolivälissä Spinefarm julkaisi bändin ensimmäisen, ja bändi on keikkaillut ulkomaita myöten.

– Levyn julkaisusta vuoden loppuun, reilussa puolessa vuodessa, tulee 16 keikkamaata täyteen. Olemme käyneet Pohjoismaiden ja Baltian lisäksi muun muassa Englannissa, Saksassa, Italiassa, Kanadassa ja Yhdysvalloissa. Ulkomailla vierähti pari kuukautta ihan putkeen, Remmel kertoo.

Maailmalla ollessaan bändi kuvasi ahkerasti uusia videoita. Esimerkiksi Teksasin takamailla, yhtye joutui koettelemaan paikallista vieraanvaraisuutta.

Sivutien varrella sijainneen maatilan pihalla oli umpiruosteisia, juuri videoon sopivia maatalouskoneita. Herman ja Pukki päättivät astua yksityisalueelle haulisateen uhalla. Portin takana oli vanha nainen hoitamassa puutarhaansa.

– Pukki kiinnitti naisen huomion ja ilmoitti olevansa mukavalla asialla – ei käännytystyössä. Maanomistajan ilme oli kuitenkin hyvin epäilevä ja tuntui, että kielimuuri oli liian korkea ylitettäväksi huolimatta Pukin virheettömästä kielitaidosta. Poistuimme vakavin aatoksin takaisin keikkabussille. Mitenkähän Suomessa mahtaisi käydä vastaavassa tilanteessa? Herman kertaa tapahtumia.

Loppuvuoden bändi kiertää ahkerasti Suomea.

Kiertueella kovat kulut

Hurja suosio ja hurjasti keikkoja – mutta rikastumaan bändi ei ole vielä päässyt.

Pelkästään Yhdysvaltain kiertueen kulut olivat kovat, oli tekemistä, että ne saatiin katettua.

Remmel

Rahaa tulee sen verran, että sillä "saa leivän pöytään ja vuokrat maksettua."

– Pelkästään Yhdysvaltain kiertueen kulut olivat kovat, oli tekemistä, että ne saatiin katettua. Pystyn luettelemaan heti 10 ammattia, joissa saa tätä leveämmän leivän ja vielä helpommin. Mutta on tämä hauskaa! Remmel tuumaa.

Vuonna 2011 perustettu Steve´n´Seagulls on on sataprosenttisesti keskisuomalainen bändi, mutta vain yksi jäsenistä on paljasjalkainen hankasalmelainen.

Muut ovat Itä-Suomesta, Savosta ja Pohjanmaan reunalta.

Omia biisejä tekeillä

Bändin jäsenillä on kullakin takanaan vuosikymmen useissa orkestereissa, mutta tällä hetkellä Steve ´n´Seagulls on kaikille päätoiminen työ.

Uudelle levylle olisi tarkoitus saada sitten jo pari omaakin biisiä.

Remmel

Keikkailun lomassa bändi treenaa uusia biisejä Hankasalmella ja Jyväskylässä. Uuden levyn tekeminen alkaa alkuvuodesta, ja se julkaistaan ensi syksynä.

– Sinne olisi tarkoitus saada sitten jo pari omaakin biisiä ja hyvällä ,tai vähintään keskinkertaisella, maulla varustettuja covereita, Remmel kertoo.

Bändissä on viisi jäsentä, heistä Remmel soittaa kitaran lisäksi mandoliinia. Pukki laulaa ja soittaa bassoa, Herman laulaa ja soittaa banjoa sekä akustista kitaraa, rumpali-Puikkonen laulaa myös ja Hiltunen soittaa haitarin lisäksi mandoliinia, koskettimia ja huilua.

Lue seuraavaksi