Hyppää sisältöön

Myanmarin laskentatulokset vahvistamassa opposition suurvoiton hitaasti mutta varmasti

Aung San Suu Kyin puolue on laskennan tässä vaiheessa saanut lähes kaikki paikat, joista vaaleissa äänestettiin. Armeija ei kuitenkaan antanut jakoon neljännestä paikoista.

NLD:n nuoret kannattavat riemuitsivat puolueen voitosta, kun tulokset alkoivat selvitä. Kuva: Lynn Bo Bo / EPA

Myanmarin sunnuntaisten parlamenttivaalien toistaiseksi selvinneet laskentatulokset vahvistavat sen, mitä oppositio on ehtinyt jo juhlia: Aung San Suu Kyin johtama Kansallisen demokratian liitto, NLD, on saanut lähestulkoon kaikki jaossa olleista ala- ja ylähuoneen paikoista. Etenkin alahuoneen laskenta on kuitenkin yhä pahasti kesken.

NLD on toistaiseksi saanut alahuoneeseen 78 ja ylähuoneeseen 143 edustajaa. Armeijan tukema aiempi valtapuolue Solidaarisuuden ja kehityksen puolueen liitto USPD on joutunut tyytymään viiteen alahuoneen ja 12:een ylähuoneen paikkaan.

Neljännes kummankin kamarin paikoista jää edelleen armeijan hallintaa. "Kurinalaiseksi demokratiaksi" kutsumassaan järjestelmässä armeija pääsee siten estämään sille epämieluisat päätökset.

Suu Kyi saanee presidentin vallan, vaikka ei titteliä

NLD on ehtinyt syyttää viranomaisia tuloslaskennan tahallisesta viivyttämisestä ja epäillä, että he aikovat vääristellä tulosta. Suu Kyi ei tuntunut jakavan puolueensa huolta Britannian yleisradioyhtiölle BBC:lle (siirryt toiseen palveluun) antamassaan haastattelussa. 

Myöskään omasta asemastaan hän ei ollut huolissaan, vaikka perustuslaki estää hänen valintansa presidentiksi, koska hänen pojillaan on brittiläisen isänsä mukainen kansalaisuus. Parlamentti valinnee presidentin keväällä.

Suu Kyi sanoi tekevänsä suuret päätökset, vaikka nimellinen presidenttiys olisikin jollakulla puoluetoverilla.  

Tarkkailijat havaitsivat ongelmia

Yhdysvaltalaisten vaalitarkkailijoiden mukaan vaalit sujuivat hyvin, mutta Myanmarin matka demokratiaan on edelleen kesken.

Etenkin armeijalle jäävä valta on keskeinen perustuslaillinen ongelma, sanoo The Carter Centerin tarkkailijoita johtanut Jason Carter, presidentti Jimmy Carterin pojanpoika.

Järjestöllä oli 62 tarkkailijaa 245 vaalipaikalla. Järjestö sanoo tiistaisessa lausunnossaan, että järjestelyt olivat yleensä asianmukaiset, mutta useita ongelmiakin esiintyi. Yhtenä he mainitsevat sen, että rohingya-vähemmistön jäseniä estettiin paikoin äänestämästä.

.
.