1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Brittitutkimus: 40 prosenttia tuoreista vanhemmista kokee mielenterveysongelmia

Sairaanhoitajajärjestön kyselyyn osallistui 2 000 vastikään äidiksi tai isäksi tullutta. Alle puolet ahdistusta tai masennusta kokeneista sanoi harkinneensa ammattiavun hankkimista.

Kuva: Mika Kanerva

Tuoreen brittitutkimuksen mukaan tuoreista vanhemmista noin kaksi viidestä kokee mielenterveysongelmia joko ensimmäisen lapsensa synnyttyä tai raskauden aikana.

Yhteensä 2 000 äidille ja isälle tehdyssä kyselyssä 41 prosenttia osallistujista kertoi kokeneensa ahdistusta, masennusta tai muita mielenterveyden ongelmia.

Sairaanhoitajajärjestö Royal College of Nursingin teettämän kyselytutkimuksen (siirryt toiseen palveluun) mukaan vain alle puolet eli 46 prosenttia mielenterveysongelmia kokeneista oli harkinnut avun pyytämistä terveydenhuollon ammattilaiselta. Enemmistö tukeutui puolisoonsa tai muihin sukulaisiinsa. Noin neljäsosa niistä, jotka eivät hakeneet ammattiapua, kertoi syyksi pelon.

– Liian monet vanhemmat pelkäävät, että masennuksen tai ahdistuneisuuden läpikäyminen merkitsee, että heitä pidetään epäkelpoina vanhempina, RCN:n kouluttaja Carmel Bagness sanoo tiedotteessa.

Tutkimukseen osallistuneista miehistä 27 prosenttia sanoi kärsineensä ahdistuksesta tai masennuksesta puolisonsa raskausaikana tai synnytyksen jälkeen.