Maestro Panula lupaa jännittävää kilpailua: Hyvätkin saattavat kompastua kantaesitykseen

Kuudes kansainvälinen Jorma Panula kapellimestarikilpailu käynnistyi tiistaina Vaasassa. Tuomariston puheenjohtaja Jorma Panula uskalsi heti kättelyssä luvata, että tänä vuonna joku kilpailuun osallistuvista 20 kapellimestarista nousee ylitse muiden. Kolme vuotta sitten ensimmäistä palkintoa ei jaettu.

Kotimaa
Akateemikko Jorma Panulan nimeä kantava kansainvälinen kapellimestarikilpailu käynnistyi tänään Vaasassa kuudetta kertaa.
VI Kansainvälinen Jorma Panula kapellimestarikilpailu järjestetään Vaasassa 10. – 13.11.2015. Tuomariston puheenjohtaja akateemikko Jorma Panula kertoo, missä tunnelmissa ja minkälaisin odotuksin kilpailu käynnistyy. Elina Kaakinen haastattelee.

Joka kolmas vuosi järjestettävään Jorma Panula kapellimestarikilpailuun osallistuu 20 kapellimestaria neljästätoista Euroopan maasta. Kilpailijoiden joukossa on kolme suomalaista kapellimestaria. He ovat Risto Sojakka, Tanja Räsänen ja Eero Lehtimäki.

Eero Lehtimäki pääsi maanantaina aamupäivällä aloittamaan koko kilpailun. Hän astui alkuerien ensimmäisenä orkesterin ja tuomariston eteen. Johdettavana oli Wagnerin Siegfried-idylli.

– Tietyllä tavalla se, että olen nyt tässä, on jo unelmieni täyttymys, totesi 26-vuotias kapellimestarilahjakkuus juuri ennen tahtipuikkoon tarttumista.

Rento ja nauravainen Lehtimäki ei myöntänyt jännittävänsä.

– Ehkä siksi en jännitä, että en edes suhtaudu tähän kilpailuna. Ajattelen, että tämä on konsertti. Menen tuonne ja annan musiikin virrata.

Eero Lehtimäki johtamassa Jorma Panula kapellimestarikilpailun orkestereina yhteistyössä toimivia Vaasan kaupunginorkesteria ja Jyväskylän Sinfoniaa.
Eero Lehtimäki johtamassa Jorma Panula kapellimestarikilpailun orkestereina yhteistyössä toimivia Vaasan kaupunginorkesteria ja Jyväskylän Sinfoniaa.Jussi Laine/Yle

Taso on kova

Nyt kuudetta kertaa järjestettävä Jorma Panula kapellimestarikilpailu on herättänyt tänä vuonna ennätyssuurta kiinnostusta. Mukaan ilmoittautui 154 kapellimestaria 24 Euroopan maasta.

– Se kertoo siitä, että tämä kilpailu alkaa olla hyvin tunnettu. Myös palkinnot ovat sen verran suuria, että tietysti nekin houkuttelevat, sanoo Jorma Panula.

Kilpailun ensimmäinen palkinto on 11 000 euroa, toinen palkinto 8 000 euroa ja kolmas palkinto 6 000 euroa.

Panula iloitsee siitä, että jo alkukarsintojen perusteella tasoa voi tänä vuonna luonnehtia korkeaksi.

– Sekalaista seurakuntaa, 20 kappaletta kapellimestareita neljästätoista Euroopan eri maasta. Joukossa on hyviäkin. Mielestäni kyllä voittaja löytyy, lupaa Panula.

Kaupallisuus tunkee

Panulaa on jäänyt selvästikin kaivelemaan se, että kolme vuotta sitten ensimmäistä palkintoa ei voitu jakaa. Ensimmäistä palkintoa arvostetaan.

Oma merkityksensä kilpailussa on tähtien syntymisellä.

– Se on heille (kilpailijoille) itselleen tärkeää ja tietysti myös yleisölle. Yleisön mielenkiinto orkesterimusiikkiin tulee sitä kautta, kun huomataan, että eihän se sujukaan ilman tirehtööriä.

Kuudennen kansainvälisen Jorma Panula kapellimestarikilpailun tuomaristo työssään. Akateemikko Jorma Panula keskellä.
Kuudennen kansainvälisen Jorma Panula kapellimestarikilpailun tuomaristo työssään. Tuomariston puheenjohtaja, akateemikko Jorma Panula keskellä. Jussi Laine/Yle

Jorma Panula kapellimestarikilpailu järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 1999. Panulan mukaan kilpailu on ollut hyvä ponnahduslauta voittajille. Ensimmäisen palkinnon voittajat kiinnostavat eniten myös kaupallisessa mielessä.

– Voittajaahan ne impressaarit lähinnä kyttäävät, yrittävät saada talliinsa ja yrittävät sitten myydä. Kaupallisuus tunkee joka pirun paikkahan, jopa musiikin alalle. Toisten selkänahasta vedetään rahaa. Se ei ole mukavaa, sanoo Jorma Panula omaan suoraan tyyliinsä.

Mikä ratkaisee?

Tiistaina alkanut kilpailu ratkeaa perjantaina. Alkuerien ja semifinaalin kautta finaaliin valikoituu kolme kapellimestaria.

Tiistaina tuomaristolla ja orkesterilla oli edessä tiukka ja pitkä päivä. Kaikki 20 kilpailijaa esittäytyivät alkuerissä.

– Musikaalisuus ratkaisee ja se, kuinka kapellimestari saa kontaktin orkesteriin.

Panulan mukaan vielä ei voi kärkipäätä ennustaa, koska hyvätkin saattavat ”munata” seuraavassa vaiheessa. Panula arvioi, että yksi koetinkivi kilapilijoille voi olla Magnus Lindbergin tilaustyön kantaesitys.

– Koska kysymyksessä on kantaesitys, se on ollut kilpailijoiden pakko oppia nuoteista. Yksikään kilpailija ei ole sitä voinut kuulla eikä levyn avulla opetella.

”Piti kattoa, onko vielä hengissä syksyllä”

85-vuotias akateemikko Jorma Panula iloitsee siitä, että hän voi olla kuudetta kertaa johtamassa omaa nimikkokilpailuaan ja sen kansainvälistä tuomaristoa. Tällä kertaa se ei ollut aivan itsestään selvää.

– Näyttää siltä että pysyn pystyssä, naurahtaa Panula, joka on joutunut keräämään voimiaan kesän vakavan sairauden jälkeen.

Haimatulehdus koetteli miestä ja hänen omien sanojensa mukaan ”piti kattoa, onko vielä hengissä syksyllä”.

– Mutta nyt tuntuu hyvältä olla täällä. Pohjanmaalle on aina hyvä tulla.