Tekniikan kehitystyössä välimatkat eivät ratkaise – "Olemme markkinoilla mukana, oltiin sitten Utsjoella tai Helsingissä"

Kunhan tutkimus- ja kehitystyön langat pidetään kotimaassa, voi tilanteesta poikia jopa lisää työpaikkoja, uskoo Kainuun Edun Timo Kemppainen.

Kotimaa
Piirilevy.
Tieteen ja tekniikan ammattilaiset pitävät tärkeänä, että ihmisillä olisi edes perusymmärrys tekniikan toimimisesta.Jyrki Lyytikkä / Yle

Tieteen ja tekniikan kehittämistyö pitäisi säilyttää itsepintaisesti kotimaassa, sanoo Kainuun Edun Business Development Manager Timo Kemppainen. Kun yhä useampi yritys siirtää tuotantonsa halpamaihin, korostuu korvien välissä tehtävän työn merkitys Suomessa.

– Jos pystymme pitämään kehitys- ja tutkimustoiminnan ja suunnittelun langat käsissä, meillä on sitä kautta mahdollisuuksia saada pidettyä työpaikat Suomessa ja luoda myös uusia työpaikkoja, uskoo Kemppainen.

– Etäisyydet eivät ole kehittämistyössä välttämättä ratkaisevia. Olemme markkinoilla mukana täysipainoisesti, oltiin sitten Utsjoella tai Helsingissä tai Keski-Euroopassa, hän lisää.

Tekniikka helpottaa myös vanhuutta

Kemppainen kuvailee tieteen ja tekniikan parissa työskentelemistä mielenkiintoiseksi ja ennenkaikkea monipuoliseksi.

– Tekniikan parissa on monia ulottuvuuksia, koska se koskettaa kaikkia toimialoja hyvinkin paljon. Tietokoneet ovat nykyään lähes kaikkialla – tekniikan soveltaminen oikeaan, reaalielämään on kiinnostavaa ja haastavaa.

Samoilla linjoilla on tieteen tietotekniikan keskuksen CSC:n koulutuspäällikkö, tekniikan tohtori Jussi Enkovaara.

Tekniikka on läsnä joka paikassa. Siksi tekniikan ymmärtäminen edes yleisellä tasolla on tärkeää.

Jussi Enkovaara

– On selvää, miten meidän elämä ja yhteiskunta on viimeisen 50 vuoden aikana kehittynyt tieteen ja tekniikan avulla. Jos miettii, miten halutaan parantaa ihmisten elämänlaatua ja tehdä esimerkiksi vanhuutta helpommaksi, tarvitaan tiedettä ja tekniikkaa. Ja myös uusia tekijöitä alalle, Enkovaara pohtii.

Jotta tutkimus- ja kehitystyön langat onnistutaan pitämään käsissä, on alalle saatava myös tulevaisuudessa uusia, innostuneita tekijöitä. Hän pitää hyvänä suuntana sitä, että nykyään jo lapsille opetetaan ohjelmoinnin perusteita.

– Tekniikka on läsnä joka paikassa. Siksi tekniikan ymmärtäminen edes yleisellä tasolla on tärkeää, vaikkei itse olisikaan sitä kehittämässä. Se johtaa siihen että pystytään löytämään ratkaisuja arkipäiväisiin ongelmiin tekniikan avulla.