Hyppää sisältöön

"So" unohtui sotesta – sosiaalityöntekijä puolustaa "rupusakkia, joka istuu torinlaidalla"

Sosiaalityöntekijät pelkäävät jäävänsä sote-uudistuksessa terveydenhuollon jalkoihin. Luottamus päättäjiin on koetuksella.

Kuva: Yle

Sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistamisessa mennään siinä määrin terveyspalveluiden ehdoilla, että sosiaalipuoli pelkää jäävänsä uudistuksessa pahasti jalkoihin. Mikkelin kaupungin vastaava sosiaalityöntekijä Kirsti Korhonen sanoo seuraavansa keskustelua suoranaisen pelon vallassa.

– Olen aika hämmentynyt ja huolissani tässä todella suuressa myllerryksessä. Sosiaalipuoli on ollut julkisessa keskustelussa täysin olematonta.

Hiljainen asiakaskunta

Sote-uudistuksessa haetaan noin kolmen miljardin euron vuosittaisia säästöjä. Aluesairaaloiden verkkoa aiotaan karsia ja esimerkiksi keskussairaaloiden päivystystoimintoja keskittää. Sairaalan lakkauttaminen tai toimintojen karsiminen nostattaa poikkeuksetta äänekästä vastarintaa, mutta sosiaalipalveluiden asiakkaat eivät pidä itsestään yhtä suurta ääntä.

– Monesti ajatellaan, että he ovat sitä rupusakkia, joka notkuu torinlaidalla. Kun heitä ei todellisuudessa arvosteta, niin ei arvosteta meitäkään, jotka olemme heidän kanssaan tekemisissä. Haluan toki muistuttaa, että meidän asiakaskunnasta suurin osa on niin sanottuja ihan tavallisia ihmisiä, Kirsti Korhonen sanoo. 

Korhonen uskoo sosiaalipuolen näkymättömyyden sote-linjauksissa kertovan siitä, että päättäjillä ei ole kosketusta sosiaalityön arkeen.

– Terveydenhuollon palveluita käyttävät kaikki, mutta herra ja rouva kansandustajillakin on ihan mutu-tuntuma siitä, mitä sosiaalipalvelut ovat. Tuskin siellä edes tiedetään, mitä palveluita sosiaalipuolella tarjotaan, Korhonen sanoo.

"Oikeansuuntainen tavoite"

Myös Savonlinnan sosiaalitoimessa on huomattu, että sosiaalipalveluihin ei poliitikkojen linjauksissa ja julkisessa keskustelussa juuri ole puututtu.

– Kyllä kenttätyöntekijöillä on iso huoli siitä, että sosiaalipalvelut on uudistuksessa unohdettu ja me jäämme terveyspuolen jalkoihin. Sinänsä minusta on kuitenkin oikeansuuntainen tavoite, että palvelut viedään saman katon alle, sanoo Savonlinnan kaupungin johtava sosiaalityöntekijä Saara Suhonen.

Uudistuksessa tavoitteena on, että sosiaali- ja terveyspalveluiden yhdistäminen samaan organisaatioon jouhevoittaisi yhteistyötä ja parantaisi tiedonkulkua eri palvelualojen välillä. Esimerkiksi sosiaalityöntekijän ja lastensuojelun palvelut saisi ehkä jopa samasta rakennuksesta kuin sairaanhoitajan tai lääkärin. Myös asiakkaan hyppyyttäminen luukulta toiselle toivottavasti vähenisi.

– Kaiken voisi saada samalta luukulta "hyvinvointikeskuksesta", tai mitä ikinä niistä nyt sitten tuleekaan. Kyllä se olisi asiakkaan kannalta se selvä etu. Ja työntekijätkin olisivat saman työnantajan palveluksessa. Mutta kovin sekavahan yleiskuva vielä on, sanoo Savonlinnan kaupungin perusturvasuunnittelija Pekka Heiskanen.

Mikkelin kaupungin vastaavan sosiaalityöntekijän Kirsti Korhosen mukaan työntekijöiden parissa vallitsee lähes täydellinen epätietoisuus siitä, mitä sosiaalipalveluille ihan oikeasti käytännössä tapahtuu. Pelkona on, että isoissa sote-alueissa sosiaalipalvelut jäävät entistä näkymättömämmiksi.

– Tuskin kukaan tietää, mitä tässä tulee tapahtumaan.