Lintujen ruokkimisella ei vielä kiire – "Kannattaa säästellä paukkuja varsinaiseen talveen"

Lämmin syksy on taannut monille lintulajeille antoisat ruoka-apajat. Jopa Pohjois-Karjalassa voi vielä törmätä kurkiin ja jopa yksittäisiin västäräkkeihin. Vaikka moni mielii ikkunansa taakse lintuja ihailtavakseen, ruokintaa on hyvä siirtää lumen ja jään tuloon saaka.

Kotimaa
Sinitiainen (takana) ja talitiainen
Tiaisserkukset sinitiainen (takana) ja talitiainen.Eelis Pulkkinen

Luonnossa liikkuu yhä lintuja, joiden paikka marraskuussa olisi selvästi Pohjois-Karjalaa etelämpänä. Kurkia on jäämässä talven jalkoihin, ja luontoharrastajat ovat tehneet yksittäisiä havaintoja västäräkeistä. Myöskään esimerkiksi lehtokurppa ja taivaanvuohi eivät ole tarkistaneet muuttokalenteriaan.

Joutsenten muutto on siirtynyt, koska vedet virtaavat vapaina. Myös lokkeja on paljon.

Lintumaailman pieni-suuri uutinen juuri nyt on, että pähkinänakkeleita on vaeltanut Pohjois-Karjalaan runsaasti Venäjältä.

Monet ruokkivat lintuja kotipihassaan omaksi ilokseen. Tiaiset toki hakeutuvatkin mielellään valmiille ruoalle, mutta pulma syntyy siitä, etteivät muuttolinnut älyä lähteä riittävän ajoissa liikkeelle aterian ääreltä.

– Kannattaisi säästellä paukkuja varsinaiseen talveen. Ei lintuja pitäisi ruokkia, jos maa on vielä sula, tuumailee lintuharrastaja Markku Halonen Rääkkylästä.