1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Espoo haluaa eliittiasuntoja Finnoon tekosaarelle

Espoo on kaavoittamassa 14 000 asukkaan asuntoaluetta Finnoon metroaseman ympärille. Valmisteilla olevaan osayleiskaavaan kuuluu mereen rakennettavalle tekosaarelle tuleva asuinalue, jota Espoon kaupunkisuunnittelujohtaja Torsti Hokkanen kuvaa Espoon merelliseksi helmeksi.

Kuva: Espoon kaupunki

Finnoon uusi 14 tuhannen asukkaan lähiö leviää 300 hehtaarin alueelle tulevan Länsimetron aseman ympärille.

Varsinkin asemaseudun rakentaminen on suunniteltu tiiviiksi ja kaupunkimaiseksi, mutta vastapainoksi tiheälle rakentamiselle alueen sisään jää myös virkistysarvoja, kuten suojeltu lintukosteikko ja siitä avautuva saaristo.

Uudessa Finnoossa kohtaavat kaupunki ja meri

Nähtävillä olevasta osayleiskaavaehdotuksesta etukäteen eniten huomiota saanut osa on merelle rakennettava tekosaari. Saarelle on suunniteltu asuntoja 1 400 asukkaalle ja venesatama.

– Finnoosta tavoitellaan Espoon merellistä helmeä. Tämä on paikka, jossa kaupunki ja meri kohtaavat, ja jossa voidaan rakentaa tiiviisti ja urbaanisti meren rantaan, sanoo Espoon kaupunkisuunnittelujohtaja Torsti Hokkanen.

Finnoon tekosaaresta tulisi yhdeksän hehtaarin kokoinen ja sen rakentamiseen tarvitaan miljoona kuutiota täytemaata. Yhdessä venesataman kanssa täyttöä tarvitaan 2,6 miljoonaa kuutiota.

Jos aikataulut toimivat, voidaan mereen upotettavaa täytemaata saada Länsimetrolle louhittavista tunneleista.

Hienolle alueelle kannattaa rakentaa kalliisti

Hokkanen myöntää, että meren päälle rakentaminen on kallista, mutta taloudellisesti kannattavaa. Vastaavasti alueen asunnoista tulee arvokkaita.

– Ei me missään tapauksessa tällaista saarta rakenneta, jos se ei ole kannattavaa. Toki sinne varmasti tulee sitten kalliimman luokan asuntoja, mutta niitä tarvitaan myöskin Espoossa niinkuin näitä halvempiakin, sanoo Hokkanen.

Espoossa on laskettu saaren esirakentamiskustannuksiksi 20 miljoonaa euroa. Se tulisi maanvuokratuloina takaisin kolmessa vuodessa, minkä jälkeen vuokraamisesta jäisi kaupungille tuloja.

Tekosaarelle mahtuisi vain joka kymmenes finnoolainen

Tekosaaren alueelle sijoittuisi vain kymmenesosa Finnoon asukkaista. Alue on tarkoitus rakentaa muuta Finnoota väljemmin, koska alueella halutaan korostaa julkista kaupunkiympäristöä.

– Yksi tämän saaren tavoite on, että siellä on julkisia tiloja. Sinne tulee rantabulevardi, ravintoloita ja kahviloita, että sitä ei kannata rakentaa liian tiiviiksi.

Hokkasen mukaan väljyyttä lisää myös se, että alue rakennetaan suhteellisen matalaksi. Sen ei haluta näkyvän huomioitaherättävänä torahampaana merelle.

Espoon tavoitteena on, että saaren esirakentaminen pääsisi alkuun ensi vuosikymmenen alussa. Asuinrakentaminen voisi silloin alkaa vuoden 2025 aikoihin, jolloin Finnoon muiden alueiden olisi tarkoitus olla jo valmiina.