1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. terveys

Kaltoinkohdeltuja lapsia on lähes kaikkialla, mutta aikuinen ei huomaa tai halua huomata

Moni aikuinen sulkee silmänsä, vaikka lapsessa tai nuoressa olisi merkkejä ruumiillisesta tai henkisestä kaltoinkohtelusta, sanoo professori Eija Paavilainen. Kaltoinkohtelun kohtaaminen voi olla ahdistavaa, tai aikuinen ajattelee, että hän ei osaa toimia ja joku muu hoitaa asian.

Lapsiköyhyys on kolminkertaistunut 1990-luvun lamavuosista. Kuva: YLE

Vaikka lasten ja nuorten kaltoinkohtelu on yleistä, sitä ei usein huomata tai haluta havaita, sanoo professori Eija Paavilainen Tampereen yliopiston Terveystieteiden yksiköstä.

Kaltoinkohtelua on vaikea mitata tarkkaan, mutta arvioiden mukaan Suomessa kuolee kaltoinkohtelun seurauksena 10–15 lasta vuodessa ja jopa kolmasosa kaikista 15-vuotiasta joutuu kotonaan vähintään lievän väkivallan kohteeksi. Kansainvälisesti on arvioitu, että länsimaissa kaltoinkohdeltujen lapsien osuus ikäluokasta on 4–16 prosenttia.

Ruumiillisesta kaltoinkohtelusta kertovat ruhjeet, mustelmat ja murtumat, mutta henkinen kaltoinkohtelu voi olla vaikea havaita, Paavilainen sanoo. Henkisestä väkivallasta voivat kertoa alistuminen, pelko, sopeutumisvaikeudet, päihteiden käyttö, masennus ja muutokset käyttäytymisessä. Ne tosin voivat liittyä muihinkin ongelmiin kuin kaltoinkohteluun.

Vaikka monenlaiset merkit voivat viestiä kaltoinkohtelusta, sen havaitseminen ei ole lainkaan itsestään selvää, Paavilainen sanoo. Aina aikuinen ei edes halua nähdä kaltoinkohtelua.

– Sitä ei huomata, kun se on ahdistavaa. Tai ei tiedetä tarpeeksi ja ajatellaan, että minä en osaa ja joku muu hoitaa.

Kaltoinkohtelua epäillään myös turhaan – professori: ei isoin paha

Kaikista ohuimpiinkin epäilyihin kaltoinkohtelusta kannattaa kuitenkin suhtautua vakavasti, Paavilainen sanoo.

Sitä ei huomata, kun se on ahdistavaa. Tai ei tiedetä tarpeeksi ja ajatellaan, että minä en osaa ja joku muu hoitaa.

Eija Paavilainen

– Jos tulee epäilys, että kaikki ei ole kunnossa, kannattaa tarkkailla tilannetta ja ottaa johonkuhun yhteyttä, että asia ei jää vaivaamaan itseä. Siitä ei mitään hyvää seuraa.

Kuka tahansa voi havaita kaltoinkohtelun, Paavilainen sanoo. Sen voi huomata opettaja, lääkäri, sairaanhoitaja tai vaikka perheen tuttu. Havainnoista voi kertoa työyhteisössä ammattilaiselle kuten koulukuraattorille tai psykologille, tai havainnoista voi tehdä lastensuojeluilmoituksen.

– Lainsäädännön mukaan kaikkien pitää ilmoittaa huomioistaan lastensuojeluviranomaisille. Läheiset tai naapurit tai joku, joka näkee kaupassa jotain, voivat tehdä lastensuojeluilmoituksen nimettömänä. Ammattilaiset tekevät sen nimellään.

Vaikka myös perättömiä ilmoituksia tulee, Paavilainen ei ole erityisen huolissaan siitä.

– On pienempi paha, että asia selvitetään turhaan kuin se, että epäillään jotain eikä uskalleta tehdä mitään ja lapselle käy huonosti.

Paavilaisen mukaan lapsen tai nuoren omiin puheisiin kaltoinkohtelusta kannattaa suhtautua vakavasti.

Riskitekijöitä useita – jopa vanhemman tupakointi

Joissakin perheissä riski lasten kaltoinkohteluun on suurempi kuin toisissa, Paavilainen sanoo. Esimerkiksi lapsen käyttäytymishäiriöt voivat kasvattaa riskiä.

On pienempi paha, että asia selvitetään turhaan kuin se, että epäillään jotain eikä uskalleta tehdä mitään ja lapselle käy huonosti.

Eija Paavilainen

Tutkimuksissa on havaittu myös, että keskosia ja kaksosia kaltoinkohdellaan muita lapsia enemmän. Myös tupakoivien vanhempien tai yksinhuoltajien perheissä kaltoinkohtelu on tavallista yleisempää.

Pelkästään yksittäisten riskitekijöiden perusteella ei kuitenkaan voi päätellä mitään, Paavilainen sanoo.

– Missään nimessä ei haluta osoittaa, että on olemassa riskilista, ja jos jotakin siitä löytyy, oletetaan heti, että kaltoinkohtelua on tapahtunut tai taatusti tapahtuu.

Perjantaina julkaistavissa päivitetyissä lasten kaltoinkohtelun tunnistamisen hoitosuosituksissa neuvotaan lasten ja nuorten kaltoinkohtelun tunnistamisessa. Ohjeet on tehty ensisijaisesti sosiaali- ja terveydenhuollossa työskenteleville, mutta Paavilaisen mukaan ne soveltuvat muillekin.