Ulkomaiselle työkaverille puhutaan usein englantia – "Se on karhunpalvelus"

Arviolta puolella miljoonalla Suomessa asuvalla on vaikeuksia seurata monimutkaista puhetta tai tekstiä. Heidän avukseen on kehitetty selkokieli. Sitä voi puhua meistä jokainen.

Kotimaa
Aibiguy pitelee kylttiä
A.B.Guy opiskelee Helsingin aikuisopistossa nuorisotakuukoulutuksessa.Selkokeskus

Selkokielestä hyötyvät vanhukset, luki- ja oppimisvaikeuksista kärsivät, kehitysvammaiset ja ulkomaalaistaustaiset ihmiset.

Varsinkin maahanmuuttajille työpaikka tarjoaa parhaat mahdollisuudet oppia suomea. Moni suomenkielinen työkaveri vaihtaa kuitenkin helposti puhekielen englanniksi.

– Usein töissä on kova kiire. Pari minuuttia säästetään, jos puhutaan englantia. Se on kuitenkin karhunpalvelus, sanoo Ylen selkouutisten toimittaja Pertti Seppä.

Suomalaiset ottavat usein myös etäisyyttä toisiinsa. Keskittynyt puhetuokio vaatii pysähtymistä ja toisen ihmisen todellista kohtaamista.

Kuuntele ja kysy

Kieltä osaamaton jää helposti ulkopuoliseksi työpaikan kahvipöytäkeskusteluissa. Nopeaa ja rönsyilevää puhetta voi olla vaikea seurata. Pertti Seppä antaa kolme helppoa vinkkiä selkeään puhumiseen.

1. Kuuntele rauhassa, mitä toinen sanoo.

– Suomalainen herpaantuu helposti ja vaihtaa englantiin.

2. Käytä tavallisia, arkipäiväisiä ilmaisuja.

– Kielitaidon kehittyminen lähtee asioista, jotka ovat ihmistä lähellä.

3. Kysy, jos et ymmärrä.

– Ei ruveta peittelemään, jos ei ymmärretä mitä toinen tarkoittaa. Kysyminen antaa toiselle rohkeutta puhua.

Selkokielistä tiedonvälitystä ja kulttuuria edistävä Selkokeskus ja Ylen selkouutiset aloittavat keskiviikkona kampanjan, joka haastaa suomalaiset puhumaan suomea työpaikalla olevien ulkomaalaistaustaisten työntekijöiden kanssa.

Aiheesta lisää: 10 vinkkiä selkokielen puhumiseen (siirryt toiseen palveluun).

Yle uutiset selkosuomeksi löydät täältä.