Ruotsissa uusi ennätys: 2 160 turvapaikanhakijaa maanantaina

Lisäksi Ruotsissa rikottiin viime viikolla viikoittainen turvapaikanhakijaennätys, kun maahan saapui yli 10 000 turvapaikanhakijaa.

Syyrialaispakolaiset jonottovat Ruotsin-lautalle Mukranin satamassa Saksassa 5. lokakuuta. Kuva: Jen Büttner / EPA

Ruotsiin saapui maanantaina ennätysmäisen suuri määrä turvapaikanhakijoita, kertovat ruotsalaislehdet. Ensimmäistä kertaa Ruotsista haki turvapaikkaa päivän aikana yli 2 000 ihmistä, tarkalleen ottaen 2 160.

– Mikään ei viittaa siihen, että hakijoiden määrä laskisi tulevalla viikolla. Näemme suuren paineen Ruotsiin suuntaan, sanoo Maahanmuuttoviraston tiedottaja Fredrik Bengtsson sanomalehti Dagens Nyheterissä (siirryt toiseen palveluun).

Lähes puolet maanantain turvapaikanhakijoista, 1 025, oli kotoisin Afganistanista. Toiseksi suurin ryhmä olivat syyrialaiset. Kyseessä on trendimurros, sillä ennen marraskuuta suurin turvapaikanhakijaryhmä olivat koko ajan syyrialaiset.

Marraskuun kahdeksan ensimmäisen päivän aikana yli 5 000 afganistanilaista henkilöä on hakenut Ruotsista turvapaikkaa. Määrä on suurempi kuin koko viime vuonna. Yli puolet heistä on yksin saapuvia alaikäisiä turvapaikanhakijoita.

Lisäksi Ruotsissa rikottiin viime viikolla viikoittainen turvapaikanhakijaennätys, kun maahan saapui yli 10 000 turvapaikanhakijaa. Hakijoita oli 10 822. Maahanmuuttovirasto arvioi, että tulijoita on tällä viikolla 30 prosenttia enemmän. Suurin osa saapuu Saksasta.