1. yle.fi
  2. Uutiset

Harva kissa kestää maitoa: "Navettakissan vatsavaivoja ei kai aikoinaan huomattu"

Vuosikymmeniä sitten oli yleinen käytäntö antaa kissoille tuoretta maitoa navetasta. Eläinlääkäri Pauliina Marttilan mukaan kissat ovat varmaan aina olleet laktoosi-intolerantteja, mutta maaseudulla sitä ei ole huomattu.

Kotimaan uutiset
Kissa.
Jussi Mankkinen / Yle

Nykyohjeiden mukaan kissan juomakuppi kuuluu täyttää vedellä. Vaikka kissa lipittäisi mielellään maitoa tai kermaa, ei sitä monelle suositella.

– Kissalla on syntyessään kyky tuottaa laktaasientsyymiä, joka hajottaa maitosokeria. Kissan kasvaessa kyky laktaasin tuotantoo heikkenee ja voi johtaa laktoosi-intoleranssiin, kertoo eläinlääkäri Pauliina Marttila.

Käytännössä pentu siis vielä sietää maitoa, mutta isommalla kissalla vatsa voi mennä sekaisin.

– Mahavaivat tulevat yleensä noin 8–12 tuntia maidon nauttimisen jälkeen.

Liiallinen herkuttelu ei ole suositeltavaa

Kaikki kissat eivät ole laktoosi-intolerantteja, mutta hyvin monelle maito aiheuttaa oireita. Pauliina Marttila suositteleekin laktoosittomien maitovalmisteiden käyttämistä, jos kissalle haluaa tarjota maitoa herkuksi. Liialliseen herkutteluun hän ei silti kannusta.

– Esimerkiki kerman antamista en suosittele edes laktoosittomana, sillä monella kissalla on nykyään ylipaino-ongelmia.

Ulkokissojen ripulit jäivät huomaamatta

Maaseudulla vapaasti liikkuneet kissat ovat perinteisesti saaneet herkkuannoksensa navetan liepeillä norkoillessaan. Siksi monelle on jäänyt sellainen käsitys, että kissalle voisi juottaa maitoa.

– En usko, että kissat ovat tässä ajassa miksikään muuttuneet. Ja kyllä käsittelemättömässäkin maidossa on laktoosia ollut. Luulen, että ulkokissojen pienet ripulit ja oksentelut ovat vain jääneet omistajilta huomaamatta, Pauliina Marttila toteaa.

Lue seuraavaksi