Hoivakodin vanhukset saivat poikkeuksellisia vieraita: "Eläinhän rakastaa kaikkia samalla tavalla"

Vanhuksen ja hevosen kohtaaminen on kaunista katsottavaa. Hevosen taputtamisen ja porkkanan syöttämisen tuoma ilo on lähes käsinkosketeltavaa. Kummihevosen vierailu Lomakoti Ilonpisaraan toi hevosenlämpöistä tunnelmaa harmaan marraskuun laitosarkeen Hämeenlinnassa.

ilmiöt
Pertti Vuohela ja suomenhevonen Liina
Nina Keski-Korpela / Yle

Lomakoti Ilonpisarassa Hämeenlinnassa kävi tiistaina odotettuja vieraita. Hämeen Hippoksen järjestämässä kummihevostapaamisessa pihamaalla kohtasivat suomenhevonen Verkkuliina (tuttujen kesken Liina), shetlanninponi Rusko ja Ilonpisaran asukkaat ja henkilökunta. Ilmeet olivat iloisia puolin ja toisin – ja kuivat leivät ja porkkanat menivät nopeasti parempiin suihin.

Aune Eerola on Ilonpisaran "hevostyttöjä". Oma pitkä hevoshistoria tuli Liinaa taputellessa elävästi mieleen.

– Kyllähän hevosten tapaaminen on aina mukavaa, kyllä ne aina mielessä on. Niitten kanssa kyllä pärjäis, kun pääsis työskentelemään, hän vakuuttaa.

– Välillä saatiin vähän liikaakin kyytiä. Muistan yhdenkin matkan, kuinka pitkän matkaa menin siinä maassa (ohjista roikkuen), mutta en hellittänyt enkä karkuun päästänyt, Eerola naurahtaa.

Pitkä kokemus hevosten parista on antanut viisautta, kuinka luontokappaletta pitää kohdella.

– Jos on kiltti hevonen, ei tule ongelmia, mutta semmoisen häijyläisen kanssa voi vähän tulla, eihän se luonteelleen mitään voi. Käsittelystä se on paljon kiinni, kuinka käsittelet luontokappaletta, oli se hevonen tai jokin muu.

Aune Eerola tervehtii suomenhevonen Liinaa
Aune Eerolan rakkain hevonen oli Pinkotar. Liina herätti paljon hevosmuistoja.Nina Keski-Korpela / Yle

Kummihevonen piristää päivää

Hämeenlinnalainen Annamari Mikkola oli tuonut paikalle 20-vuotiaan suomenhevostammansa Liinan. Rusko-poni oli lainassa Kissankulman eläinpihalta Liinan matkakumppaniksi.

– Liina on semmoinen maailman ihanin ja rakkain ystävä!

– Kummihevostoiminta on aivan ihana ajatus ja idea. Monesti laitoksissa ihmisten päivät ovat pitkiä, ja eläintä voi kuka tahansa lähestyä ilman paineita mistään.

Samalla Liina saa porkkanoita ja ihailua iloiselta rouvalta.

– Ei ole enempää porkkanaa, katso nyt, Helmi Mönkkönen juttelee Liinalle.

Hevosta pitelee Annamari Mikkola, vieressä Lomakoti Ilonpisaran asukas
Annamari Mikkola toi Liinan tervehtimään Ilonpisaran vanhuksia. Jorma Levonmaata nauratti!Nina Keski-Korpela / Yle

Vierailuista puhutaan viikkokausia

Vanhusten ja vammaisten hoiva- ja lomakoti Ilonpisaran toiminnanjohtaja Raija-Leena Löövi tietää, kuinka tärkeää hevosten vierailu on asukkaille.

– Meillä on kesälampaita, kesäkanoja ja undulaatteja. Eläinhän rakastaa kaikkia samalla tavalla, jokainen taputus on yhtä mieluinen ja lämmin.

– Hevoset ovat niin mukavia ja leppoisia. Vierailut ovat tärkeitä asukkaille: tästä on puhuttu viikkokausia, katsottu hevosten kuvia ja keskusteltu, mitä hevostoiminta on merkinnyt näille ihmisille. He ovat ikäpolvea, jonka kotona on ollut hyötyeläimiä, sekä lemmikkejä, tärkeitä elämiselle ja toimeentulolle. On tosi ihana asia, että meidän vanhat ystävät tuovat tänne näitä hevosia.

Iäkäs nainen tervehtii suomenhevosta
Helle Kasteenpohjan tarjoamat porkkanat kelpasivat Liinalle vilauksessa.Nina Keski-Korpela / Yle

Kummihevosten videotkin ilahduttavat

Kummihevoskampanja (siirryt toiseen palveluun) käynnistyi suomenhevosen päivänä 6. syyskuuta ja jatkuu vuoden loppuun. Kummihevoskampanja on Suomen Hippos ry:n, Suomen Ratsastajainliitto ry:n ja Hevosalan kehittämiskeskus Hippoliksen yhteishanke. Hämeen Hippoksen jäsensihteeri ja tiedottaja Tiina Mattila kertoo, että kaikenlaisista hevosista on iloa.

– Me halutaan tuoda hevosta lähelle ihmisiä erilaisissa tapahtumissa, ja myös vanhuksien luokse. Tiedettiin kohdetta valitessa, että täällä on seuran entisiä jäseniä ja hevosihmisiä.

– Videotervehdykset tuovat iloa, ja joitain kummihevosia voi käydä katsomassa ravi- tai ratsastuskilpailuissa. Kilpahevonen voi olla energisempi ja nämä lähitapaamiset on helpompi tehdä sataprosenttisen rauhallisilla hevosilla.

Kummihevostapaamisissa päästään lähelle eläintä ja muistellaan vanhoja aikoja ja tapahtumia.

– Paljon on saatu hyvää palautetta, iloisia ilmeitä ja onnellisuutta päivään, kertoo Tiina Mattila.

Hevonen syö pihanurmikolla ruohoa, taustalla vanhuksia, kyltissä teksti Vältä pihaanajoa Mummot mutkittelee ja vaarit ei väistele
Liina sai lopuksi nautiskella välipalaa Ilonpisaran pihanurmikolla.Nina Keski-Korpela / Yle