Unissakävelijä ei tunne kipua – ennen kuin herää

Tutkimuksessa haastateltiin kymmeniä onnettomuuksiin joutuneita unissakävelijöitä. Eräs heistä oli pudonnut kotitalonsa katolta, mutta tuntenut kipua vasta herättyään aamulla.

terveys
Reino-tossut
Raila Paavola / Yle

Moni keskellä sikeää unta ikkunasta putova tai portaissa kompuroiva ei tunne lainkaan kipua, vaan voi nukkua jopa useita tunteja ennen heräämistä – ja kivuntunnetta, ilmenee uudesta tutkimuksesta.

Tutkimus on julkaistu Sleep-lehdessä (siirryt toiseen palveluun) ja siitä uutisoi muun muassa Medical News Today. (siirryt toiseen palveluun)

Ranskalaisen Montpellierin sairaalan lääkärin Regis Lopezin johtama tutkimus toi muutakin uutta tietoa unissakävelystä. Unissakävelijät kärsivät päänsärystä noin neljä kertaa useammin kuin muut ja migreenistä kymmenen kertaa useammin.

Aiemmissa tutkimuksissa on todettu samansuuntaisesti, että kroonisesta kivuista kärsivät kävelevät muita useammin unissaan.

Lopezin tutkimukseen osallistui sata ihmistä, jotka kertoivat kärsivänsä unissakävelystä. Verrokkiyhmä oli yhtä suuri.

Lopezin ryhmä haastatteli 47:ää, jotka sanoivat joutuneensa onnettomuuksiin kävellessään unessa. Kymmenen heistä heräsi kivuntunteeseen, mutta lähes neljä viidesosaa kertoi, ettei aistinut lainkaan kipua, vaan jatkoi nukkumista vammoistaan huolimatta.

Eräs heistä oli kolmannen kerroksen ikkunasta pudonnut potilas, joka sai useita murtumia. Kipu tuli yllätyksenä, kun hän heräsi useita tunteja myöhemmin. Toinen taas oli pudonnut kotitalonsa katolta ja murtanut jalkansa. Hänkin tajusi joutuneensa onnettomuuteen vasta aamulla herätessään.

– Yllättävin huomiomme oli kipuaistimuksen puuttuminen unissakävelyn yhteydessä. Raportoimme nyt ensimmäisen kerran unissakävelyyn liittyvästä kipua lievittävästä vaikutuksesta, Lopez sanoo.