Sisäministeriö: Turvapaikanhakijoille ei ehkä riitä kattoa pään päälle

Suomeen saapuvien turvapaikanhakijoiden määrä on ehkä ylittämässä vastaanottokyvyn rajat. Sisäministeriön mukaan teltta- ja konttimajoitukseen joudutaan turvautumaan mahdollisesti jo ensi viikolla.

Turvapaikanhakijoita saapumassa Tornion järjestelykeskukseen 21. lokakuuta. Kuva: Panu Pohjola / Lehtikuva

Sisäministeriön arvion mukaan Suomi ei tällä turvapaikanhakijoiden saapumistahdilla pysty vastedes takaamaan kaikille tulijoille kattoa pään päälle.

– Meillä on hyvin akuutisti sellainen tilanne, että tiedämme, että tämä viikko selvitään uusilla, ennakoiduilla tiloilla. Jos määrät ovat tämmöisiä, niin meidän täytyy varautua ja ottaa käyttöön telttamajoitus, sisäministeriön kansliapäällikkö Päivi Nerg sanoo.

Sisäministeriö kertoo tiedotteessa, että lokakuussa tulijamäärät laskivat tilapäisesti, mutta jo kuun vaihteessa turvapaikanhakijoita rekisteröitiin viikonlopun aikana yhteensä 776. Teltta- ja konttimajoitus otettaisiin mahdollisesti käyttöön ensi viikolla.

– Se on poikkeuksellinen toimenpide. Haluamme kertoa sen ulos sekä turvapaikanhakijoille, jotka viestin toivottavasti saa, että suomalaisille, Nerg toteaa.

Kontit- ja teltat on määrä sijoittaa vastaanottokeskusten luo.

Eilen maanantaina Tornion vastaanottokeskukseen saapui 190 ihmistä, ja tänään tiistaina paikalle odotetaan noin 350 turvapaikanhakijan joukkoa. Ruotsiin puolestaan saapui eilen ennätykselliset 2 160 turvapaikanhakijaa.

Samaan aikaan haussa uusia tiloja vastaanottokeskuksiksi

Kansliapäälliikkö Nergin mukaan tilanne ei yllättänyt viranomaisia: kontit on kilpailutettu jo kuukausi sitten. Telttojen toimituksesta on sovittu Suomen Punaisen Ristin kanssa. Kyse on tilapäisestä majoituksesta, josta ihmiset pääsevät pysyvän katon alle, kun tilaa vapautuu.

– Ne ihmiset, jotka ovat tänne (aiemmin) tulleet, niin heidän turvapaikkaprosessinsa etenee ja meillä alkaa niin sanotusti toisessa päässä syntyä päätöksiä. Joko he saavat positiivisen päätöksen ja siirtyvät kuntiin tai saavat kielteisen päätöksen ja lähtevät maasta, Nerg  sanoo.

Viranomaiset myös etsivät uusia tiloja, joita voidaan muuttaa vastaanottokeskuksi.

Tänä vuonna Suomeen on tullut 27 385 turvapaikanhakijaa.