Turvapaikanhakijoiden majoituspaikat loppuvat käsiin myös Pohjois-Ruotsissa

Myös Pohjois-Ruotsin kunnat alkavat olla koko lailla tiukoilla kasvavan turvapaikanhakijoiden määrän kanssa. Esimerkiksi rajakunta Haaparanta on kunnanneuvos Peter Waaran mukaan vastaanottanut jo 500 turvapaikanhakijaa.

Kuva: Laura Holappa / Yle

Ruotsin Haaparanta on vastaanottanut 500 pakolaista. Näistä 450 on majoitettuna yksityisen ylläpitämään Cape Eastiin, joka on täynnä. Cape Eastissa katsottiin alun perin olevan tilaa noin 350 turvapaikanhakijalle.

Lisäksi Haaparannan kunta on ottanut vastaan viime perjantaina Ruotsin siirtolaisviraston pyynnöstä 50 uutta pakolaista Syyriasta ja Afganistanista. Heidät on sijoitettu väliaikaiseen majoitukseen Kansantalolle.

Kunnanneuvos Peter Waaran mukaan vielä ei ole tietoa siitä, mihin pakolaiset sijoitetaan. Myös muualla Pohjois-Ruotsissa on pulaa vastaanottokeskuksista.

Esimerkiksi Jokkmokkin kunta ilmoitti Ruotsin maahanmuuttovirastolle Migrationsverketille, että se ei voi vastaanottaa enää lisää turvapaikanhakijoita. Siitä huolimatta laitos ohjaa kuntaan vielä 55 turvapaikanhakijaa entisten lisäksi.

Sekä Suomi että Ruotsi ilmoittaneet olevansa täynnä

Ruotsin maahanmuuttoministeri vetosi jo alkukuusta turvapaikanhakijoihin, että he eivät tulisi Ruotsiin, koska uusille tulijoille ei ole enää paikkoja.

Myös Suomessa majoituspaikat ovat loppumassa. Maahanmuuttovirasto ilmoitti tiistaina alkuillasta, että maahan tulevia turvapaikanhakijoita varaudutaan majoittamaan teltoissa ja konteissa.

Ruotsiin tulee päivittäin jopa pari tuhatta turvapaikanhakijaa. Suomeen on tullut päivässä noin kahdestasadasta neljäänsataan turvapaikanhakijaa.

Uutena suurena ryhmänä joukossa ovat afganistanilaiset.