Sananen – Elävänä eläkkeelle

Tekeekö joskus mieli näyttää maailmalle erva-aluetta?! Se on ymmärrettävää. Suomessa panostetaan sairaiden hoitoon, kun muualla maailmassa iloitaan siitä, että ei sairastuta.

Mikko Maasolasta on moneksi. Kuva: Arvo Vuorela / Yle

Korkeasaaren karhut ovat kömpineet talviunilleen. He jaksoivat vain vaivoin valvoa syntyykö se sote vai ei.

Suomi haluaa olla sairaiden hoidossa maailman mallimaa. Muualla maailmassa iloitaan siitä, että ei sairastuta, ensinkään. Uudesta järjestelmästä tehdään niin tehokas, että hallitus melkein salaa toivoo, että kaikki suomalaiset sairastuisivat samaan aikaan, ja pahasti. Silloin tulisi uusi verkko testattua.

Suomessa on kymmeniä vuosia pohdittu sitä, missä sairas ihminen hoidetaan. Pohdinnan ehdoton takaraja oli perjantaina. Pääministeri halusi omalla naamallaan näyttää, miltä näyttää yksilö, jolla on korkea verenpaine ja maksamatonta univelkaa. Jos tiedotustilaisuudet olisi dubattu, mummoa olisi itkettänyt. Poikahan huutaa kuin mykkä silmillään: missä minut hoidetaan, kun astia vuotaa tunnin päästä yli!!

Missä hoidetaan? Ni.

Sairaista meillä ei tule koskaan olemaan pulaa. Sairaat eivät Suomesta tällä menolla lopu. Niitä syntyy paljon jo nuorina, ja entistä vaikeampia tapauksia.

Sairaista meillä ei tule koskaan olemaan pulaa.

Minua kiinnostaa, mistä sairastumme.

VATULOINTI sairastuttaa. Kaikenlainen vatulointi. Ruokakaupassa viattomien purkkien loputon pyörittely saa stressihormonin esiin. Jos parisuhteessa keskustellaan kolme kertaa vuorokaudessa, jatketaanko vielä parisuhdetta vai ollaanko aamulla vain ystäviä, tunto katoaa raajoista. Ensimmäisenä keskimmäisestä.

POLIITIKKOJEN SEURAAMINEN saattaa sairastuttaa. Päätökset pitäisi tehdä ehdottomasti salassa. Demokratian raskain elementti on se, että koko ajan tulee uusia julkkiksia kiiltävissä salkuissaan. He ovat närästävää rehua, joka meille laiduntaville pakkosyötetään.

Meillä on historiamme, kannamme sitä satulalaukuissamme. Eli ikiaikainen MAAKUNTAMALLI sairastuttaa. Monen tekee mieli ottaa viinaa samalla neliöllä liiterin takana, jossa isoisäkin pulputti. Naapurikylän miehelle kannattaa olla pitkävihainen ja kihistä ääneen. Perintömetsät on raivattava itse. Mökkinaapuria tekee edelleen mieli lyödä vuoden -82 tapahtumien takia. Selän takana puhuminen helpottaa. Kunnes kuolema korjaa.

Kaupunkilainen ei sairastu maakuntamallista, hän MENEE PILALLE toisella tavalla. Parasta ennen- päiväys tulee ympäristön takia nopeammin. Kaupunkilainen saa Suomessa pitää kulisseja pystyssä ihan tosissaan, joskus viimeisillä näppivoimillaan. Arvot menivät äkkiä sekaisin, kuin olisivat pudonneet erikoiskahviin. Itku tulee vasta yksin.

Meillä on historiamme, kannamme sitä satulalaukuissamme.

Meidät sairastuttaa ITSEKKYYS. Se on viheliäinen ja tulehduttava. Minä ensin, minulle ainakin. Itsekkyydestä pois oppiminen pitäisi olla Suomessa oppiaine seiskaluokalta ylöspäin.

SYYLLISYYS, RIITTÄMÄTTÖMYYS, selittämätön KIIRE. Niihin sairastutaan. Kannattaa opetella nauramaan ja pieremään yhtä aikaa, aina jos joku näistä alkaa heräilemään.

Sitten vielä TUKOKSET. Sanat ja eleet, jotka haluaisi antaa, voivat jäädä sisällemme jumiin. Tukkivat tiehyet, kukaan ei saa happea, kadon huomaa ensin itse. Rahakin voi aiheuttaa tukoksia. Jos sitä jemmaa liikaa, sen haju tainnuttaa omistajansa. Kutistaa.

Pitäisikö tässä kömpiä talviunille? Vai näyttäisinkö päättäjille erva-aluetta?

Jos kuitenkin yrittäisi pysyä terveenä. Siihen on olemassa tahtotila.

Vähän jumpatakin voisi.

Maallikkosaarnaaja Maasola