Länsi-Saksan entinen liittokansleri Helmut Schmidt on kuollut

Saksalaisten keskuudessa hyvin arvostettu Schmidt kuoli 96-vuotiaana kotikaupungissaan Hampurissa. Hänen liittokanslerikaudellaan 1974–82 maailma kamppaili öljykriisin vaikutusten kanssa, ja saksalaisia järkytti Punaisen armeijakunnan RAF:n terrori. Schmidt kommentoi päivänpolitiikkaa terävästi vielä viime keväänä – ja poltti ketjussa.

Ulkomaat
Helmut Schmidt
Helmut Schmidt maaliskuussa 2014.Maurizio Gambarini / EPA

Länsi-Saksan entinen liittokansleri Helmut Schmidt on kuollut. Schmidtin lääkäri Heiner Greten on vahvistanut tiedon uutistoimisto dpa:lle, kertovat yleisradioyhtiö ARD (siirryt toiseen palveluun) ja Der Spiegel (siirryt toiseen palveluun).

Schmidt oli kuollessaan 96-vuotias. Sosiaalidemokraattieja edustanut Schmidt joutui liittokanslerikaudellaan 1974–82 vastaamaan samantyyppisiin uhkiin kuin nykypoliitikotkin: 1970-luvun puolivälissä Länsi-Saksan talous kärsi öljykriisin vuoksi, ja äärivasemmistolaisen Punaisen armeijakunnan (Rotes Armee Fraktion, RAF) terroriteot herättivät pelkoa.

Mukana perustamassa G7-kokouksia

Schmidt oli sitä mieltä, että talousongelmien ratkaisuun tarvitaan yhteistyötä. Hän aloitti yhdessä Ranskan silloisen presidentin Valéry Giscard d’Estaingin kanssa maailman tärkeimpien talousmahtien säännölliset kokoukset. Niin kutsutut G7-kokoukset jatkuvat edelleen.

Helsingin Etyk-kokouksessa vuonna 1975 Schmidtin hallitus vaikutti sen puolesta, että idän ja lännen välit saattoivat jatkaa lähentymistään. Neuvottelujen alkaessa Schmidtin johtama Länsi-Saksan valtuuskunta teki esimerkiksi numeron siitä, että Itä- ja Länsi-Saksan piti olla istumajärjestyksessä vierekkäin, pitkän linjan diplomaatti Jaakko Iloniemi kertoi Ylen haastattelussa kesällä.

Sisäpoliittisesti Schmidtin kauden suurin kriisi oli Saksan syksyksi kutsuttu terrorismin aalto, jonka takana oli vasemmistolaisesta opiskelijaliikkeestä irronnut terroriryhmä RAF. Erityisen paljon huomiota RAF herätti sieppaamalla ja murhaamalla työnantajajärjestön johtajan Hanns-Martin Schleyerin vuonna 1977.

Schmidtin kriisijohtajan kykyjä kiiteltiin yli puoluerajojen etenkin hänen kautensa päätyttyä.

Terävä-älyinen sauhuttelija

Helmut Schmidt tunnettiin terävänä päivänpolitiikan kommentaattorina ja parantumattomana tupakoitsijana, jolle sallittiin erioikeuksia niin julkisissa rakennuksissa kuin tv-studioissakin.

Vielä viime keväänä ARD:n haastattelussa (siirryt toiseen palveluun) Schmidt kommentoi suorin sanoin EU:n Ukrainan-politiikkaa: hänen mielestään oli "geopoliittista lapsellisuutta", että EU kosiskeli Ukrainaa "idioottimaisilla tarjouksilla". Kun Schmidtiltä tiedusteltiin, onko Venäjän presidentti Vladimir Putin hänen mielestään vaarallinen mies, hän ajautui pohdiskelemaan, onko Yhdysvallat sen vaarattomampi.

Tunnin ja vartin pituisen haastattelun aikana Schmidt ehti polttaa kymmenkunta tupakkaa.

Schmidtin vaimo Hannelore eli Loki kuoli vuonna 2010. Pari oli ollut naimisissa 68 vuotta. Kun Schmidtiltä ARD:n haastattelussa kysyttiin, saako hän lohtua tuonpuoleisesta, hän sanoi, ettei tarvitse moista. Schmidt kertoi, ettei hänellä ole mitään vanhenemista vastaan, koska ei hän voi sitä estääkään.