1. yle.fi
  2. Uutiset

Myrkkysyötit aiheuttavat vahinkoa koirille – nyt nakkeihin on kätketty ongenkoukkuja?

Porilainen eläinlääkäri Pauliina Marttila on hoitanut useita koiria, jotka ovat syöneet kävelylenkin varrelta löytyneitä myrkkysyöttejä. Vierasesineisiin hän ei ole toistaiseksi törmännyt. Sosiaalisessa mediassa jaettavien tietojen mukaan liikkeellä on nyt nakkipaloihin piilotettuja ongenkoukkuja.

Kotimaan uutiset
Tiibetin terrieri Sydney. Tiibetin terrieri Sydney Madison Square Gardenissa New Yorkissa 13. helmikuuta 2012.
Justin Lane / EPA

Facebookissa kerrottiin maanantaina, että Riihimäellä oli vahingoitettu koiria nakkipaloihin piilotetuilla ongenkoukuilla. Samankaltainen päivitys tehtiin Porissa tiistaina. Eläinlääkäri Pauliina Marttila kehottaa koiranomistajia varovaisuuteen.

– Toisaalta hyvä, että näistä puhutaan julkisuudessa, jotta omistajat osaavat olla varovaisia. Toisaalta tällainen antaa helposti joillekin epäilyttäviä ideoita siitä, miten koiranomistajille voi aiheuttaa harmia.

Metalliset esineet voivat aiheuttaa koiran elimistössä suurta tuhoa. Mikäli omistaja epäilee koiran syöneen metalliesineitä, kannattaa eläinlääkäriin ottaa välittömästi yhteyttä. Esineet näkyvät röntgenkuvissa ja ne voidaan poistaa tarvittaessa kirurgisesti.

Oksennuttaminen ensiapu myrkytystilanteisiin

Pauliina Marttila ei ole törmännyt syötteihin laitettuihin vierasesineisiin, mutta myrkytystilanteita on tullut vastaan useita.

– Rotanmyrkkysyöttejä on tullut vastaan. Omistajan kannattaisi tällaisessa tapauksessa yrittää oksennuttaa koira mahdollisimman nopeasti ja ottaa sitten yhteyttä eläinlääkäriin. Me voimme antaa koiralle vasta-ainetta, nesteyttää ja turvautua jopa verensiirtoon.

Marttila ohjeistaa tekemään epäilyttävistä syöteistä ilmoituksen poliisille.

Lue seuraavaksi