Koira ymmärtää ilman puhettakin, mutta viestin saa paremmin perille sanallisesti

Koirien maailma toimii eri tavalla kuin ihmisten. Hauvalle ei kannata selittää, miksi tuolinjalkoja ei saa järsiä. Viesti pitää saada perille jollakin tavalla, ja puheen avulla ihminen saa sanansa helpommin perille. Koiralle tärkeämpää on elekieli ja äänensävy.

ilmiöt
Koira; lemmikki
Tanja Hannus / Yle

Koirille jutellaan paljon. Niille lässytetään, puhutaan kaiken maailman asioita, huudetaan ja niitä komennetaan monella eri äänensävyllä.

– Puhumisesta ei ole haittaa koirille. Jokainen saa puhua koirille juuri niin kuin haluaa ja niistä asioista mistä itse haluaa. Huutamiseen en tietenkään kannusta, sanoo eläinkouluttaja ja yrittäjä Riikka Kokkonen.

Koira saattaa oppia yhdistämään tietyn puhetavan johonkin tilanteeseen.

– Lässyttämiseen liittyy monesti kehuja ja rapsutuksia ja muuta kivaa, ja koira tietää että omistaja on hyvällä tuulella.

Kaikille koirille voi lässyttää

Koirat eivät puhu kieliä. Niillä on oma kieli, ja se on elekieli.

Riikka Kokkonen

Pienille söpöille seurakoirille on helppo lässyttää, mutta samalla tavalla puhutaan isoillekin koirille.

– Metsästyskoirillekin voi lässyttää, mutta niiden omistajat ovat usein miehiä, eikä se suju heiltä niin kuin naisilta, Kokkonen nauraa.

– Kyllä se puhetyyli on enemmän ihmisestä kiinni, eikä niinkään vaihtele koiran koon ja rodun mukaan.

Puhetyyliin voi vaikuttaa koiran käyttötarkoitus. Esimerkiksi metsästyskoira on työkaveri, ja sille puhutaan kuin työkaverille.

Koirille ei ole pakko puhua

Ihmiselle on helpompaa, jos sille pystyy puhumaan.

Riikka Kokkonen

Vaikka koira tulkitsee ihmisen äänensävyjä, sille ei välttämättä tarvitse puhua ollenkaan, jos viestinsä saa perille jollakin muulla tavalla.

– Koirat eivät puhu kieliä. Niillä on oma kieli, ja se on elekieli. Koiralle on merkityksellisempää se, mitä sinun kroppa tekee kuin se mitä sinä sanot, Kokkonen korostaa.

Puhuminen koiralle onkin tärkeämpää ihmiselle kuin koiralle. Ihmiselle on luonteenomaista puhua, ja puheeseen me liitämme monenlaisia ilmeitä ja eleitä, käsien ja jalkojen liikkeitä, joita koira seuraa.

– Ihmiselle on helpompaa, jos sille pystyy puhumaan. Jos vaikka harrastat koiran kanssa, niin kehuminen sanallisesti on helpompaa kuin muuten. Samalla siinä tulee koiralle palautetta elekielen kauttakin, että nyt ollaan oikeilla jäljillä.

Jatkuva höpötys häiritsee

Vaikka koiralle puhumisesta ei ole haittaa, se voi stressaantua jatkuvasta höpöttämisestä.

– Jos koiran perässä kulkee koko ajan ja höpöttää sen korvan juuressa, niin kyllähän se sitä häiritsee, häiritsisi se meitäkin, Kokkonen toteaa.

Koira tarvitsee omaa rauhaa ja lepoa. Stressistä kertovat esimerkiksi jatkuva haukottelu, pään kääntäminen poispäin ja pyrkiminen ihmisen luota pois.