1. yle.fi
  2. Uutiset

Helsingin yleiskaavaa tiivistettiin – viheralueita nakerretaan pelättyä vähemmän

Kaupunkisuunnittelulautakunta satsaa täydennysrakentamiseen ja kaupunkibulevardeihin – kolmannes rakennetaan uusille alueille

Kotimaan uutiset
Turunväylä

Kaupunkisuunnittelulautakunta on lisännyt viher- ja virkistysalueita Helsingin uuteen yleiskaavaan. Esimerkiksi Keskuspuistoa rakennetaan suunniteltua vähemmän Hämeenlinnanväylän kohdalla ja Munkkivuoren liito-oravametsä säästetään.

Tulevasta rakentamisesta noin kolmannes on täydennysrakentamista, kolmannes keskittyy kokonaan uusille alueille, kuten Malmin nykyiselle lentokentälle, ja kolmannes tulee kaupunkibulevardien varsille.

Helsingin kaupunkisuunnittelulautakunta päätti tänään Helsingin yleiskaavaehdotuksesta. Kaupunkisuunnitteluviraston valmistelema yleiskaava on pitkän aikavälin maankäytön suunnitelma, jolla ohjataan kaupungin yhdyskuntarakenteen kehittämistä.

Yleiskaavassa ennakoidaan millaisessa Helsingissä eletään vuoteen 2050 mennessä. Ehdotuksessa varaudutaan väestönkasvuun, jonka mukaan Helsingissä olisi tuolloin 865 000 asukasta. Samalla otaksutaan, että kaupunkiin sijoittuisivähntään 170 000 uutta työpaikkaa.

Lautakunnan ehdotuksen mukaan kaupunkibulevardien mahdollinen toteuttaminen aloitetaan kohteista, jotka ovat taloudellisesti kannattavimpia ja liikenteellisesti toimivimpia. Lisäksi ennen toteuttamista selvitetään, miten rakentaminen bulevardien varrelle voidaan toteuttaa niin, etteivät liikenteen melu ja päästöt aiheuta asumiselle haittaa, kerrotaan kaupunkisuunnitteluviraston tiedotteessa.

Lautakunta teki muutoksia kaavaesitykseen siten, että ne lisäävät virkistys- ja viheralueiden määrää. Lautakunta päätti myös nykyistä tiiviimmästä rakentamisesta eräissä kohteissa. Muutoksia tuli mm. Munkkivuoren-Talin alueella, keskuspuistossa, Lauttasaaren Vattuniemessä, kantakaupungissa Mäntymäen kentän tuntumassa ja Nordenskiöldinkadun varrella, Oulunkylän Veräjämäessä, Tuomarinkylässä, Puistolassa ja Vuosaaressa.

Seuraavaksi kaavaehdotus asetetaan nähtäville, jolloin esimerkiksi kaupunkilaiset voivat kertoa mielipiteensä siitä. Ehdotuksesta tulevat muistutukset ja lausunnot käsitellään vielä kaupunkisuunnittelulautakunnassa. Lopullinen yleiskaavaehdotus menee kaupunginhallituksen ja -valtuuston päätettäväksi loppuvuoden 2016 aikana.

Lue seuraavaksi